måndag, juli 14, 2008

Danmark, Del 2- Strandvejen

Att besöka en relativ storstad som København är alltid trevligt, man känner storstadspulsen och det finns massor att se och att göra. Uteserveringarna är många och är välbesökta, vill man ha en kopp kaffe är något av de många caféerna värda ett besök. Är man ute efter shopping, museer, aktiviteter och andra sevärdheter så bjuder Köpenhamn mycket av den varan. För de som vill ha grönska så finns det en del parker att njuta av.

Men naturen blir inte så naturlig så att säga i en storstad. Däremot strandvägen upp till Helsingør bjuder på det mesta. Öresund på ena sidan, grönska och vackra hus på den andra. Det är en fyra mil lång idyllisk resa med Karen Blixen museét och Louisiana Konstmuseum längst vägen. Många olika strandhugg för båtfolket att välja på finns det givetvis också vid de små pittoreska samhällenas hamnar.











Att börja bildserien om Strandvejen med Den lille havfrue eller som den heter på svenska Den lilla sjöjungfrun känns väldigt naturligt och rätt



Den lilla sjöjungfrun är gjord av Edvard Eriksen (1876–1959) och stod färdigt 1913. Edvard Eriksen skapade statyn "Den lille Havfrue" efter H.C. Andersens saga. Statyn var inspirerad av balettdansösen Ellen Price, som utförde sjöjungfruns roll på Det kongelige Teater i Köpenhamn. Dock var det hans hustru Eline Eriksen som stod som modell.















Sjöfartsmonumentet i Köpenhamn










På väg norrut längs Strandvejen. Så här ser det ut nästan hela vägen till Helsingør. Denna kort är taget från bilen därför är den lite suddig.






Vackra hus och grönska finns det i mängder längst vägen. Denna härliga byggnad ligger strax norr om Köpenhamn i Taarbæk.










Vänder man på huvudet så ser man detta Tarrbæk. Sundet och ett inbjudande bad.













Rungsted som ligger mitt emellan Helsingör och Köpenhamn.













Snor kanske inte har samma betydelse i Danmark som i Sverige.
Från Rungsted ser man Sverige klart och tydligt på andra sidan sundet. I många år var detta samma land man såg. Men från och med den 26 februari 1658, det är alltså 350 år sedan i år, måste Danmark vid Roskildefreden avstå Skåne, Halland och Blekinge till den svenske kungen Karl X Gustav. Över en natt blev det som danskarna i Rungsted kunde se över sundet ett annat rike, och dessutom den store fiendens land, Sverige. Nu mera är det som tur är lugnt mellan Sverige och Danmark.















Helsingør





En av många färjor som ankommer Helsingør från Helsingborg. Det finns två bolag som trafikerar denna linje. Scandlines och HH- Ferries. Dessutom finns sundbussarna som bara tar passagerare. Innan Öresundsbron blev färdig 2000 var detta den viktigaste länken mellan Sverige och Danmark och trots bron är den fortfarande väl trafikerad

Vi började denna bildserie med Den lille havsfrun och då är det givetvis Kronborgs slott i Helsingør en värdig avslutning. Kronborg slott som är känd för att Shakespeare förlade handlingen i Hamlet just där. Slottet började anläggas på1420-talet av kung Erik av Pommern när en borg som kalladesKrogen uppfördes på platsenFredrik II av Danmark lät bygga om medeltidsborgen Krogen 1574 och 1585 till Kronborgs slott. När ombyggnaden var klar hade fästningen förvandlats till ett renässansslott och heter sedan dess Kronborg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket vackert inlägg!

Danmark - förmodligen världens bästa land med de vackraste, trevligaste, mest självständiga och snabbtänkta kvinnorna. Ett radikalt folk som protesterar mot borgarnas idiotpåfund med aktion (tex ungdomens hus) istället för att sitta trygga och "bloggstorma".
Inga Blondinbellor och Lasse Lagerbäckar där inte.

Upplös freden i Roskilde nu! Svenskarna kanske kan byta Skåne mot dansk folkeparti?

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för berömet Preben. Det är otroligt vackert i Danmark, speciellt Strandvejen gillade jag.

Sen om Danmark är världens bästa land låter jag vara osagt. Det finns både fördelar och nackdelar precis som vilket annat land som helst.

Fast något Dansk Folkeparti vill vi inte ha, vi kommer ha fullt sjå med att mota Sverigedemokraterna från riksdagens grindar 2010 så det räcker med det.

För övrigt var din kommentar väldigt kul :-)