onsdag, juli 02, 2008

Södra Öland, Del 2

Del 2 av Södra Öland skildrar målet för resan, Den södra udden och resan upp mot Kalmar där tyngdpunkten är på den vackra platsen Södra bruket. Öland är väldigt långsmalt med nästan 16 mil i längden men bara 1 mil på bredden. Att ta sig från udde till udde tar sin tid, speciellt när man måste stanna för att njuta av det som Öland bjuder på. Varsego och njut av Södra udden och övriga vackra bilder
























Långe Jan, Södra uddens berömda fyr. Den byggdes 1785 och intressant är varför Långe Jan har fått sitt namn. Sedan mitten av 1200-talet hade det funnits ett gammalt kapell på udden och härifrån tog man den sten som behövdes till byggandet av fyren. S:t Johannes kapell blev inmurat i tornet och det var därför som ortsbefolkningen kallade fyren ”Långe Jan”. I dag finns ett stort stenkors som markerar var kapellet låg en gång i tiden























Från fyrens fot är det 42 meter upp till toppen och man känner sig ganska liten när man tittar upp på den långe Jan















Längre söderut än så här kommer man inte på Öland.






















Vår vackra livsviktiga stjärna solen på väg nerför i kvällshimlen i väster. Bilden tagen på södra udden klockan 20.09















Sjöbodar, Södrabruket.




Södra Bruket är en gammal bruksbebyggelse från början av 1800-talet med totalt åtta gamla kulturbyggnader. Det är sex bostadshus, där lägenheterna i två av husen fortfarande används för permanentboende och lägenheterna i de resterande fyra hus hyrs ut till semesterboende. I ett av bostadshusen finns en museal lägenhet som visas efter överenskommelse. I de ettor som förr vardera inhyste en familj, bodde man 10-12 personer. Oftast hade varje familj endast ett rum. Det fanns då gemensamma utrymmen för tvätt och bak. Bredvid bruket finns havet med möjligheter till bad. Många konstnärer drar sig hit pga. miljön.














Degerhamns bruk sett från Södra Bruket.













De var lite vind som skapade dessa sköna havsvågor vid Södra brukets strand.














Strandremsa som känns lite exotiskt, Södra bruket.





Geologernas trädgård uppfört av konstnärerna Christer Jansson och Elisabeth Sivard i samverkan med bl.a. Karneval, Albrunna. Det här var en nyhet för mig. Sten, blommor i ett underbar arrangemang. Vackert och häftigt.





















Blåeld












Karin och Tornado inspekterar det ett av de geologiska konstverken.








Kan det bli bättre?

Ölands Hammarby med halsduken på. Hammarby är de bästa, Heja Heja Heja Bajen.

Hammarby ligger fyra km norr om Degerhamn.







Solen har just gått ner över det småländska fastlandet sett från Mörbylånga hamn och vackrare än så kan inte Ölands resan sluta.Vilka underbara färger som den nedgående solen skapar tillsammans med molnen. Det är naturens konstverk. Bilden är tagen 21.51.

Inga kommentarer: