Trots att jag inte är kristen så är jag fascinerad av kyrkor, speciellt gamla kyrkor som har en historia. Det är självklart mitt historieintresse och intresset för byggnader som pockar på uppmärksamhet.
Kusten mot Kalmarsund har i allatider varit attraktiva boplatser. Man har gjort stenåldersfynd på olika ställen, viss bronsåldersfynd är gjorda och många från järnåldern. Här kom Kalmar stad till på 1100-talet och den blev snabbt en av Sveriges viktigaste städer. Det var inte bara staden som blomstrade på medeltiden utan även landsbygden och det vittnar dessa många kyrkor om. Här kommer de fem sista kyrkorna: Voxtorp, Halltorp, Mortorp, Hagby och Hossmo
Voxtorp rundkyrka från 1200-talet. Det var en försvarskyrka som skulle skydda mot de danska trupperna. Danmark låg vid medeltiden bara tre mil söderut. Även Vendiska sjörövare var ett hot mot kustbanden. Voxtorp ligger ca 2 mil söder om Kalmar
Vacker takmålning precis i mittpunkten i det runda kyrkrummet.
Altaret, man ser lite av det gamla murbruket.
Halltorps försvarskyrka från 1200-talet ca tre mil söder om Kalmar
Mortorp ca två mil sydväst om Kalmar även den uppfört under 1200-talet och även en försvarskyrka.
Hossmo kyrka som är den kyrka som ligger närmast Kalmar söderut, det är bara ca fem kilometer till stan, uppfördes omkring 1220. Här fanns tidigare en träkyrka. Trevåningskyrka med försvarsmöjligheter. Hossmo kyrka är en av de allra äldsta medeltida kyrkorna i trakten med unika medeltida föremål.
Ett 1200-tal dopfunt med runskrift på som i tolkning betyder :
"Jag beder dig..att du beder för den man, som gjorde mig, och därvid nämner hans namn, Jakob hette han"
Hagby kyrka. Här ser man tydligt den lilla gluggen som man använde om kyrkan blev angripen. Kyrkan är från slutet av 1100-talet byggd på tre våningar: Källare, kyrkorummet och försvarsvåning. Påminner om Voxtorp men är större. Ligger ca två mil söder om Kalmar
Gången upp till försvarsvåningen fotograferat uppifrån. Det var en väldigt smal gång upp och tänk vilket liv och trängsel när försvararna skulle upp vid orostider med alla sina vapen till hands. Men förmodligen hade de en plan på hur det där skulle fungera smidigt.
Bild uppifrån förvarsvåningen där man kan se de igenmurade gluggarna där försvararna hade fienden på kornet.
Det var lite om de nio kyrkor som omger Kalmar som har medeltida anor och som man kan roa sig med att besöka. Sammanfattningsvis så är intrycket att de gamla kyrkorna var relativ små. Jag tror inte man hade ett behov av att skapa stora kyrkor på landsbygden eller så var det ekonomin som satte stopp för det. Förmodligen ligger sanningen mer i det sistnämnda. Men de berömda vingslagen från historien gör sig väldigt påminda i dessa kyrkliga miljöer och de är givetvis värda att bevara.
Det fanns en tid då historia inte var på modet, men i dag så är det många som är intresserade av vårt ursprung och hur våra föregångare levde och verkade. Därför är det viktigt att man är rädda om dessa skatter som kyrkorna och andra länkar till vår historia är.
2 kommentarer:
Angående kyrkstorleken så tror jag att det har att göra med en avvägning mellan storlek, ekonomi och prestige.
Att bygga en kyrka var en investering för bygden och skulle oavsett hur man gjorde kosta mycket arbetskraft och pengar. Stenkyrkor ansågs som finast men var samtidigt svårare och dyrare att bygga än träkyrkor. Prestigen som en stenkyrka innebar dock att man hellre byggde trångt i sten än rymligt i trä.
Vidugavia..
Förmodligen har du helt rätt i din analys. Jag vill lägga till brandrisken i din analys. Träkyrkor hade en tendens att brinna ner. Det var en av många anledningar till att stenkyrkor kom till.
Skicka en kommentar