torsdag, maj 31, 2007

Fel att sänka utbildningsnivån

Nu slår högeralliansens besparingar på vuxenutbildningen igenom. I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur nedskärningar på Komvux slår hårt mot människor som behöver komplettera sin gymnasieutbildning för att komma in på högre utbildning. Om man behöver läsa upp sina betyg för att komma vidare är dörren redan helt stängd.

Jag träffade en lärare på Komvux i Landskrona som kallade sig själv för klassresekonduktör. Det är en mycket bra beskrivning av betydelsen av vuxenutbildning. Elever från studieovana miljöer behöver oftare en andra chans för att komma vidare i livet. Nu minskar den möjligheten och den sociala snedrekryteringen till högre studier kommer att öka.

Att skära ned på utbildning är illa för de individer som drabbas. Men det är också en usel politik för samhället i sin helhet. Vad regeringen gör är att sänka den totala utbildningsnivån i samhället. Långsiktigt är detta förödande för hela samhällsutvecklingen. En välutbildad befolkning är en av vårt samhälles allra viktigaste tillgångar. På arbetsmarknaden ställs hela tiden allt högre krav på utbildad arbetskraft och håller vi inte fast vid ambitionen att höja utbildningsnivån står vi oss slätt i den internationella konkurrensen.

Återstår att konkurrera med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Och det kanske är det som Leijonborg och Björklund egentligen vill.

Lars Ohly

Inga kommentarer: