tisdag, maj 22, 2007

Mauricio Rojas ser spöken

Nyliberalerna slår till igen. Detta gnäll som återkommer då och då om att media och skolan är vänstervriden. Denna gång är det folkpartiets Mauricio Rojas som i DN i dag skriver att "Skolans läroböcker fulla av osaklig vänsterpropaganda". Rapporten är beställd av högerns tankesmedja Timbro så speciellt partisk är den inte.

När inte det går som högerregeringen vill och man ligger efter opinionmässigt då dammar man av den gamla kommunsitspöket igen eller den hemska farliga ”vänstervridna” skolan för att på så sätt påverka opinionen till sin fördel. Men de kommer inte att lyckas för medborgarna är inte dumma utan de förstår det absurda i dessa påstående. För om vi i vänsterpartiet eller Socialdemokraterna skulle ha propaganda i våra läromedel så tror jag knappast att läroverket eller förlagen skulle godkänna detta. Eller är det så Rojas att arbetarrörelsen har haft en stor betydelse för den välfärd vi har i dag. Hade högern styrt Sverige i alla dessa år hade vi inte haft allmän rösträtt och demokratin hade inte varit utvecklad som den är nu. Högern har tidigare varit emot alla reformer som har gynnat arbetarklassen och i slutändan även demokratin.

Jag är så jäkla trött på detta snack att svt är vänstervinklat, barnprogrammen är vänstervinklat och nu skolböckerna är vänstervinklat.

Det är ju högern som styr de stora tidningsmedian till att tjäna deras syften. Det är ju därför Mauricio Rojas kan publicera sin artikel i DN. Säkerligen så hade inte Mauricio Rojas och hans kompisar haft något emot att få styra över läromedlen också. Jag kan inte tolka annat än att han vill nu alltså diktera villkoren för att skolböckerna ska vara mer högervinklade för att åstadkomma "skolböckers opartiskhet och vetenskapliga förankring".

Nej Mauricio Rojas ser spöken på ljusa dagen men det är inte den påstådda vänstervridna skolan som skrämmer mest utan det är Rojas som är den som är den mest skrämmande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

svenskt näringsliv på vilket är i princip regeringens uppdragsgivare har länge försökt sponsra skolan /Micke

Nicke Grozdanovski sa...

Ja, det är helt rätt. Man försöker sponsra läromedel och lärarkonferenser. Lars Ohly skrev om det på sin inlägg som jag osså publicerade på min blogg

Anonym sa...

Jag är lärare...Rojas har rätt!

Nicke Grozdanovski sa...

Det finns andra lärare som säger att Rojas har fel

Anonym sa...

Klokt sagt. Mauricio Rojas är absurd. Själv fd kommunist som gjort om sig ( av karriärskäl ) till rabiat höger.
Tack för en fin blogg, bra bilder osv

Hälsning!

Gunnar Thorell / Johanneshov