lördag, maj 12, 2007

Högerregeringens utbildningspolitik ökar utanförskapet

Högeralliansen vill förändra utbildningspolitiken. Med major Björklund i spetsen duggar förslagen tätt om mer disciplin, fler betyg i allt lägre åldrar, mer prov och hårdare tag. Allt tal om elevdemokrati och elevers rättigheter avfärdas som flum.

Men det mest förskräckande med regeringens skolpolitik är att de skapar en skola som sållar och låser fast människor vid de tidiga livsvalen. Det finns många exempel på detta.

Anslagen till vuxenutbildningen skärs ned kraftigt. Elever som behöver komplettera sin utbildning för att söka vidare till högskolan får svårt att göra det. Förslagen om en ny gymnasiereform kommer att innebära att flera program inte längre ger högskolebehörighet. Den som väljer en yrkesinriktad utbildning får svårare att senare i livet söka sig en annan väg. Arbetslivserfarenhet ska inte längre räknas som en merit för högre studier, vilket försvårar för människor med arbetarbakgrund att ta sig in på högskolan. Rekryteringsbidraget försvinner, vilket stänger ute elever med läs- och skrivsvårigheter från möjligheten att läsa in behörighet.

De sammantagna konsekvenserna av allt detta blir att utbildningsnivån totalt sett sjunker och att klassamhället cementeras. Högeralliansen gick till val på att minska utanförskapet - samtidigt slår man igen dörren i ansiktet på dem som försöker ta sig in. Det gamla unkna ordspråket "skomakare bliv vid din läst" får åter råda och barn från arbetarklassen ska lära sig att veta sin plats i samhället. De som inte lyckas glida igenom skolsystemet utan problem ska hänvisas till låglönejobb och utanförskap. Det är en vidrig politik för ett hårdare samhälle som jag trodde vi lämnat bakom oss.

Lars Ohly

Inga kommentarer: