onsdag, maj 23, 2007

Facklig framgång i Lavalmålet

Byggnads blockad i Vaxholm strider inte mot EU:s regler. Det sade EG-domstolens generaladvokat idag. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson gläder sig åt framgången för de fackliga rättigheterna, men hon vänder sig emot EG-domstolens rätt att ta beslut på området.- Det är absurt och odemokratiskt att juristerna i EG-domstolen har den yttersta makten över kollektivavtalen och de fackliga rättigheterna, säger Eva-Britt Svensson.

Målet gäller Byggnads rätt att vidta åtgärder mot det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd, för att de vägrade teckna avtal för sin personal under ett skolbygge i Vaxholm 2004.

Generaladvokaten säger att fackets stridsåtgärder måste vara motiverade med hänsyn till mål av allmänt intresse. De får inte heller vara oproportionerliga. Den slutliga domen i målet väntas tidigast i slutet av året.

- Att en borgerlig regering inte har något emot en sådan här ordning är lätt att förstå. Men jag har svårt att se var varför LO och socialdemokraterna accepterar detta faktum utan invändningar. Inför framtiden måste vi också fråga oss om yttrandet hade varit lika positivt för fackliga rättigheter, om tjänstedirektivet hade varit implementerat. Det är det inte idag, säger Eva-Britt Svensson.

Inga kommentarer: