tisdag, februari 25, 2014

Är det någon som är nyfiken på vilka de 20 mest välbevarade glasbruksorterna är?

Är det någon som är nyfiken på vilka de 20 mest välbevarade glasbruksorterna är? Här kommer de: Alsterfors, Strömbergshyttan, Lindshammar, Rydefors, Bergdala, Skruv, Kosta, Rosdala, Målerås, Gullaskruv, Gadderås, Flygsfors, Orrefors, Alsterbro, Pukeberg, Åfors, Boda glasbruk, Johansfors samt Björkshult och Transjö.
De har alla en äldre hyttbyggnad (utom Transjö, men de har i stället en spännande hyttruin+nyare mindre hytta) samt ett visst antal andra karaktäristiska byggnader som nästan alltid fanns på de flesta bruk under den epok då orten var till stor del självförsörjande: Olika hus som till exempel arbetarbostäder med utedass och vedförråd, tjänstemannavillor, kontorsbyggnad, disponentvilla, brandstation, jordbruksbyggnader, garage för häst/brukets lastbil, degelkross, olika sliperibyggnader, Folkets Hus, Konsum (Kooperativ affär), sågverk, vedskjul och vedplaner, tvättstuga...

Nästa grupp, som inte ligger i lika tydlig glasbruksort, med ett visst antal olika sorters byggnader som hörde bruket till (vissa ligger som en del i en annan tätort), men har bevarad hytta, är: Sandvik, Älghult, Åseda, SEA, Glödlampshyttan i Nybro, Smålandshyttan i Johansfors, Emmaboda glasverk och Nybro glasbruk. De är alla sevärda för en som gillar Glasrikets historia!

Peter Lejon, Långelycke

Inga kommentarer: