onsdag, februari 19, 2014

Tre Kronor till semifinal och nya medaljer i längdspåren

Det är i längdspåren som dom svenska medaljerna kommer och i dag skördades två bronsmedaljer när lagsprinten avgjordes. Norge visade vart skåpet skulle stå när de tog hem en överlägsen seger i damernas lagsprint. Ingen rådde på Ingvild Flugtad Östberg och Marit Björgen som vann före Finland genom genom Aino-Kaisa Saarinen och Kerttuu Niskanen. Men där bakom krigade Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson hem ytterligare ett brons till Sverige. Men där bakom blev det en riktigt tuff kamp om bronset mellan Sverige, Polen och Tyskland. Ida Ingemarsdotter tröttnade lite på sin sista sträcka och växlade över till Stina Nilsson som fjärde lag, strax bakom Tyskland. Men 20-åringa Stina Nilsson tog sakta men säkert in meter efter meter på tyskan Denise Herrmann. Stina Nilsson gjorde ett superbra upplopp och stakade hem ännu en medalj till Sverige.

Sverige kan tacka Sami Jauhojärvi och Tim Tscharkne för bronset i dagens herrfinal i stafettsprint. Sverige låg hopplöst distanserade på en fjärdeplats när finländaren tufft bytte spår vilket fick tysken på fall.
Det var lugnt tempo ända till slutet av den fjärde sträckan, då tysken Tim Scharnke ökade farten. Tempot fortsatta att vara högt under hela den näst sista sträckan och flera lag hängdes av, däribland Norge genom Hattestad. Emil Jönsson tappade också några meter inför växlingen och skickade ut slutmannen Teodor Peterson som femte man, drygt fem sekunder efter ledande Tyskland. Teodor Peterson lyckades inte haka på de tre lagen i topp på den sista sträckan och när upploppet närmade sig såg det ut som att Finland, Tyskland och Ryssland skulle göra upp om medaljerna. Men då kom fallet. Tysklands Tim Scharnke ramlade och Teodor Peterson kunde ta sig förbi och åka hem ännu en medalj till det svenska längdlandslaget. Finland tog hem guldet före Ryssland. Norge slutade fyra efter en stark sista sträcka av Petter Northug.

Hockeyns kvartsfinal för herrarna avgjordes i dag. För Tre Kronors del var det match mot Slovenien. Matchen bjöd på flera sköna besked. Ett av dom är att Daniel Sedin äntligen har hittat målet igen. En bit in på den tredje kunde Daniel Sedin äntligen peta in 2-0, efter två tröga perioder av Tre Kronor. På resultattavlan ser det ut som en stensäker 5-0 seger. Men OS-kvartsfinalen mot Slovenien var länge en darrig affär. Efter två perioder var det endast ledning med 1-0 för Tre Kronor som flera gånger räddats av Henrik Lundqvist i mål. Alexander Steens mål i den första perioden, som skickades in i öppet mål efter en lurig sargstuds, var matchens enda fram till den 42:a matchminuten. Då kom målet som betydde mer än bara 2-0 för Tre Kronor. Daniel Sedin var målskytten. Målet var hans första på 22 matcher. Hans puck i nättaket betydde slutet på en långdragen måltorka. Efter det var det proppen ur för Tre Kronor. Loui Eriksson ökade på till 3-0 i den 49:e minuten och alla svenska hockeyfans kunde pusta ut. Lundqvists lagkamrat i New York Rangers Carl Hagelin gjorde det till en utklassningsseger med sina två första landslagsmål i karriären som betydde 4-0 och 5-0. Båda målen en stund efter att han golvats av en ful tackling mot huvudet av Sabahudin Kovacevic.
Till kvartsfinal men inte längre räckte den ryska gulddrömmen i hockey. Finland vann OS-kvartsfinalen med 3-1 efter mål av bland annat 43-årige Teemu Selänne. Efter en stark inledning och ett 1-0-mål av Ilja Kovaltjuk redan i den åttonde minuten tog Finland över. Kvitteringen kom i den tionde minuten efter att Juhamatti Aaltonen på egen hand lirkat in pucken bakom Semyon Varlamov. 2-1 gjorde 43-årige Teemu Selänne kort innan den första pausvilan, och när Mikael Granlund satte 3-1-pucken i den 26:e minuten var det chockad stämning i Bolsjoj-palatset. Ryssarna pressade på för en reducering men en storspelande Tuukka Rask i mål stängde igen. Totalt räddade han 37 av 38 skott.
Amerikanerna slog enkelt Tjeckien i kvartsfinalen. 5-2 blev slutresultatet efter att USA med fem olika målskyttar stått för en imponerande insats.
Första målet kom redan i andra minuten genom James Van Riemsdyk. Tjeckerna kvitterade kort senare men när USA sedan satte tvåan och trean redan i första perioden kändes den här matchen avgjord.
Efter knappa kvarten tog storfavoriten Kanda ledningen i matchen. Men kort senare kom den överraskande kvitteringen från lettisk klubba. 1-1 resultatet stod sig tills det bara återstod sex minuter av matchen och Shea Weber sköt ett hårt skott från backplats när Kanada hade numerärt överläge.
Det var den lettiske målvakten Gudlevskis som briljerade i mål. För kanadensarna var inte utan lägen skottstatistiken var 35-11 efter två perioder och ett klart frustrerat Kanada inför den tredje. Men favoriterna tog sig till semifinal med mycket möda och stora besvär.

Vic Wild gifte sig 2011 med den ryska snowboardåkaren Alena Zavarzina och bytte sitt amerikanska medborgarskap mot ett ryskt. På onsdagen fixade han Rysslands första olympiska guld någonsin i snowboard när han vann herrarnas parallellstorslalom - en halvtimme efter att Zavarzina tagit hem bronset i damernas final. Wild och Zavarzina är inte det första äkta paret att vinna medalj i samma gren på ett OS. 2002 tog längdskidåkarna Raphaël Poirée, Frankrike, och Liv Grete Poirée, Norge, brons respektive silver i stafetterna. I damfinalen besegrade schweiziskan Patrizia Kummer japanskan Tomoka Takeuchi och tog guldet. Nevin Galmarini, Schweiz, tog OS-silver på herrsidan och bronset gick till slovenen Zan Kosir.

Norge vann överlägset när skidskyttarnas mixedstafett avgjordes. I och med den blå-röda segern är nu den 40-årge veteranen Ole Einar Björndalen historisk. Ingen vinterolympier har fler medaljer än honom. Tora Berger och Tiril Eckhoff gav den 40-årige veteranen Björndalen ett utmärkt utgångsläge i OS-mixedstafetten. Björndalen tackade för det, sköt prickfritt och gav Emil Hegle Svendsen en ledning med 43 sekunder till hans sista sträcka. Med onsdagens guld i mixedstafetten har Ole Einar Björndalen lika många guld som Björn Dählie men en medalj mer totalt i samlingen: åtta guld, fyra silver och ett brons. Ingen vinterolympier har en digrare medaljsamling. Norge vann mixedstafetten överlägset före Tjeckien och Italien.

Sveriges damlag i Curling tar minst silver i OS-turneringen. Det står klart efter att Lag Margaretha Sigfridsson stal en poäng i sista omgången och säkrade finalplatsen. Det blev ett riktigt drama när Sverige säkrade finalplatsen i damcurlingen efter seger mot Schweiz. inför den tionde omgången hade Schweiz sistasten och kunde med en tvåa säkra finalplatsen. Men så blev det inte. När Schweiz Miriam Ott drog den sista stenen var det meningen att hon skulle slå bort Sveriges bästa sten, men en grov miss gav istället Sverige poäng och finalplats. I finalen väntar nu storfavoriten Kanada som besegrade Storbritannien i semifinal med 6-4.

Den svenska konståkaren Viktoria Helgesson fick en mardrömsstart i det korta programmet vid OS i Sotji. Hon ramlade direkt i första hoppet, en trippel toeloop, och kommer att missa det fria programmet. Resten av programmet gick bättre, men fallet kan kosta henne dyrt. 24 av 30 åkare går vidare till torsdagens fria program och Helgesson slutade bara på en 27:e plats. Helgesson fick poäng 47,84 poäng, långt ifrån personbästa. Hon har som bäst noterat 58,80 poäng i sitt korta program i den här säsongen. Bäst av alla lyckades koreanskan Yuna Kim, före Adelina Sotnikova från Ryssland och Karolina Costner från Italien.

Niklas Edin hade chansen att säkra upp en skiljeomgång i semifinalen i Curlingen, men gav istället Storbritannien fritt fram att spela sig till final. Britten David Murdoch gjorde inga misstag, särskilt inte vid sista sten. Avslutningen betydde att Storbritannien tog två poäng och vann matchen med 6-5. I bronsmatchen ställs Sverige mot Kina, som förlorade sin semifinal mot Kanada med 10-6. Bronsmatchen spelas på fredag, 09.30. Finalen avgörs senare samma dag, med start 14.45.

Han hade redan två raka VM-guld. Nu har Ted Ligety även ett OS-guld i storslalom efter dagens seger i Sotji. Amerikanen fick ställa sig överst på pallen trots att han bara hade 14:e bästa tid i det andra åket. Det blev nervöst. Men Ted Ligety höll undan och säkrade OS-guldet i storslalom trots ett svagt andraåk. Segermarginalen blev 48 hundradelar ner till tvåan Steve Missillier från Frankrike. Efter ett lysande förstaåk ledde han med 93 hundradelar ner till Ondrej Bank, Tjeckien. Ner till Missillier som låg tia efter det första åket hade han en och en halv sekund. Men Missillier som var snabbast i det andra åket kunde alltså inte köra in all tid. Med sig på pallen fick han landsmannen Alexis Pinturault som tog bronset. Matts Olsson hade tionde tid i andra åket och klättrade från 18:e till 14:e plats.



Inga kommentarer: