söndag, februari 09, 2014

Hellner tog silver på Skiathlon och Mattias Mayer snabbast i backen

Även dag två av OS i Sotji bjöd på en silvermedalj till Sverige. Återigen var det på längdspåren medeljen kom. Herrarnas OS-skiathlon över 30 kilometer var länge odramatisk. En tätklunga på 17 åkare gnuggade fram i maklig takt i spåren. Fältet var samlat ända fram till sista kilometern med då smällde det till. Marcus Hellner anförde rycket men schweizaren Dario Cologna gick om och såg ut att gå mot en säker seger. Hellner kom dock tillbaka och var nära att komma i kapp men räckte inte ända fram utan det blev en fin andraplats. Marcus Hellner som vann på den här sträckan vid förra OS i Vancouver 2010 men som haft det tungt inför spelen i Sotji under den här säsongen men idag så höll det nästan hela vägen in. Trea i loppet blev den norske världscupledaren Martin Johnsrud Sundby. Övriga svenskar placerade sig också bra. Daniel Richardsson kom sjua, Lars Nelson tia och Anders Södergren blev 14:e.
Ett bra besked inför stafetten i helgen.

Damkronorna har tagit ett första steg i jakten på en kvartsfinalplats i OS-turneringen. Det blev seger mot Japan med 1-0 efter att Jenni Asserholt gjort matchens enda mål halvvägs in i den första perioden. Målet kom i powerplay då Emma Eliasson sköt ett backskott som Asserholt snyggt styrde in. Men den svenska offensiven hade svårt att komma till vassa lägen mot ett bra försvarsspelande Japan. I stället var det flera gånger om nära kvittering. Bland annat hade de en puck i stolpen, och hade det inte varit för målvakten Valentina Lizana Wallners storspel hade Sverige inte fått med sig tre poäng från premiären. I den andra matchen i gruppen vann Ryssland över Tyskland med 4-1.

När favoriterna inte höll för trycket klev träningssnabba Matthias Mayer från Österrike fram i störtloppet. Han gjorde ett kanonåk i den svåra backen och tog hem OS-guldet i herrarnas störtlopp. 23-åringen från Österrike har aldrig tidigare vunnit en OS-medalj. Han har inte ens en världscupvinst på meritlistan. Men under söndagen slog han till när det gällde som mest. Mayer var sex hundradelar snabbare än tvåan, italienaren Christof Innerhofer, och tio hundradelar snabbare än trean, Kjetil Jansrud från Norge. OS-guldet är hans första mästerskapsmedalj någonsin och säkert en lättnad för hela det österrikiska laget, som har stor press från hemlandet.

Hon vann skidskyttesprinten i Vancouver med blott två sekunder. Idag blev Anastasija Kuzminas segermarginal större, när hon försvarade sitt OS-guld.
Sprintguldet var Kuzminas tredje OS-medalj i karriären, varav två alltså är av ädlaste valör. Avståndet ned till silvermedaljören från värdnationen, Olga Viluchina, blev nästan 20 sekunder. På tredje plats slutade ukrainskan Vita Semerenko. Både Viluchina och Semerenko tog sina första respektive OS-medaljer någonsin, i sprinten.

Han blev världsmästare i stora backen förra vintern, han leder världscupen i backhoppning och han har vunnit fyra världscuptävlingar i vinter i stora backen, den senaste förra helgen. I dag visade polacken Kamil Stoch att han är lika bra i den lilla backen då han blev olympisk mästare i Sotji.
Stoch hoppade längst i första omgången, 105,5 meter, och längst i andra, 103,5 meter, och var överlägsen segrare med sina 278 poäng. Tvåan Peter Prevc, Slovenien, som också är tvåa i världscupen, var 13 poäng bakom, medan bronsmedaljören Anders Bardal, Norge, var 14 poäng efter.

Ryssland har säkrat sitt första guld i OS i Sotji, och de gjorde det i konståkningens lagtävling. Trots att en deltävling återstår – isdansen – har de efter Jevgenij Plusjenko och Julia Lipnitskajas uppvisningar tidigare i dag är deras försprång ointagligt. Ryssland hade ledningen inför söndagens avlutande deltävlingar. En ledning som Plusjenko genast drygade ut genom att ta hem herrarnas fria program. 15-åriga Julia Lipnitskaja följde sedan upp det genom att utklassa alla i damernas tävling. Därmed har Ryssland säkrat guldet i den första lagtävlingen vid ett OS. Plusjenko har nu tangerat Gillis Grafströms gamla rekord på medalj i fyra OS i rad. Tar han sig upp på pallen även individuellt blir han OS-historiens hittills mest medaljprydde konståkare. Övriga tävlande i det ryska guldlaget är isdansarna Jelena Ilinych och Nikita Katsalapov samt paråkarna Tatiana Volosozjar och Maxim Trankov.
Kanada slutade tvåa och bronset gick till USA.

Felix Loch, 24, tog en klar seger när han repriserade sitt OS-guld från Vancouver och vann rodeltävlingen i Sotji. Den i sporten unge tysken var totalt 0,476 sekunder före 42-årige ryssen Albert Demtjenko som i sitt sjunde OS tog sitt andra OS-silver. Det första kom i Turin 2006.Bronset gick till italienske veteranen Armin Zöggeler, som är 40 år som Ole Einar Björndalen, lördagens guldmedaljör i skidskytte. Men till skillnad mot norrmannen som tagit medalj i fem raka spel har Zöggeler nu medalj i sex raka olympiska spel med gulden 2002 och 2006 som höjdpunkter.

Precis som i går viftades det med holländska flaggor i skridskohallen i Sotji i dag. Ireen Wüst vann damernas 3000 meter före tjeckiskan Martina Sablikova och ryskan Olga Graf. Wüst tog guld på samma sträcka i Turin 2006.

Amerikanskan Jamie Anderson vann ett historiskt första OS-guld i damernas slopestyle i Sotji. 23-åringen, flerfaldig segrare i X-games, låg femma efter första åket men kunde med mer avancerade hopp vinna på 95,25 poäng.
 


                      

Inga kommentarer: