fredag, februari 21, 2014

Anna Holmlund osannolika bronsmedalj och Tre Kronor klara för final

Anna Holmlund visade att knäskadan är ett minne blott när hon bärgade Sveriges 13:e medalj i Sotji och tog hem OS-bronset i skicrossfinalen. 17-åriga Sandra Näslund vann b-finalen och slutade på en fin femteplats. Anna Holmlund, som har haft en minst sagt krånglig väg till detta OS, kunde inte tro att det var sant när hon åkte över mållinjen som trea i damernas skicrossfinal. Anna Holmlund hade fjärde snabbaste tid i rankingomgången. Svenskan var 76 hundradelar efter kanadensiskan Kelsey Serwa som var allra snabbast. 17-åriga Sandra Näslund hade tionde bästa tid i kvalet, 1,83 efter Serwa. Sedan var det dags för åttondelsfinaler. Anna Holmlund vann sitt heat där hon utan större problem höll österrikiskan Katrin Ofner bakom sig. Sandra Näslund åkte också övertygande och vann sitt heat före Jenny Owens, Australien.
Anna Holmlund tog sig något tursamt vidare till semifinal. Svenskan låg trea, men chilenskan
Stephanie Joffroy föll och Anna kunde gå i mål som tvåa efter österrikiskan Katrin Ofner. Sandra Näslund, som ledde sin åttondelsfinal från start till mål, åkte kontrollerat och blev även hon tvåa i sitt heat. Det var bara fransyskan Ophelie David som den unga svenskan inte rådde på.
Anna Holmlund låg tvåa i sin semifinal, men smet upp i ledningen när ledande Fanny Smith gjorde ett misstag. Holmlund vann heatet klart före kanadensiskan Kelsey Serwa och är klar för final. Sandra Näslund var bra med i början av sin semifinal, men hakade i fransyskan Ophelie David och tappade alla möjligheter efter halva åket. Hon slutade sedan etta i den lilla finalen, vilket betyder en fin femteplats i hennes första OS. Anna Holmlund gjorde sedan upp om medaljerna tillsammans med Kelsey Serwa, Marielle Thompson och Ophelie David. Anna Holmlund lyckades ta sig i mål som trea och bärgade därmed ett OS-brons, vilket var Sveriges 13:e medalj i detta OS. Framför sig hade hon kanadensarna Marielle Thompson och Kelsey Serwa.

Matchen om tredjepris mellan Sverige och Kina blev en av de jämnaste matcherna i hela turneringen. Sverige hamnade tidigt i bekymmer i matchen om tredjerpris mot Kina idag, men kunde resa sig på tio och vinna i skiljeomgång efter stulen poäng. Inför den sista omgången ledde Kina med en poäng och tvingade Sverige till att ta en tvåa för seger eller en etta för delning och kinesisk sista sten i skiljeomgången. Efter ett knivigt läge valde Niklas Edin att slå en sten rakt igenom boet för att säkra en poäng och hoppas på att stjäla en poäng i den elfte omgången - så blev det också efter riktigt nervdaller från Kina. Kineserna fick två underkända stenar och missade grovt vid ytterligare ett par tillfällen vilket till slut gav Sverige den så viktiga ettan som seger 6-4 och en bronsmedalj.

Kanada fortsätter att skörda guldmedaljer i Curlingen för herrarna svarade upp mot damernas guld i går och vann sin final över Storbritannien med hela 9-3. Kanada tog två guld i curlingarenan och blev med det historiska. Efter Jennifer Jones och de kanadensiska curlingdamernas seger mot Lag Sigfridsson igår svarade Brad Jacobs och de kanadensiska herrarna med en riktig pulvrisering mot Storbritannien idag. Kanada tog tidigt kontrollen över matchen och med en trea i tredje omgången och en stulen poäng i fjärde ledde Kanada med 6-1- då var matchen i praktiken över. På herrsidan var det här Kanadas tredje raka OS-guld.

Det krävdes ett drömåk av Frida Hansdotter för att det skulle bli en medalj i OS-slalomen. Något drömåk blev det inte – och svenskan slutade femma, 55 hundradelar från bronset. Emelie Wikström blev sexa. Guldet gick till den 18-åriga superstjärnan Mikaela Shiffrin som ingen kunde stoppa. Amerikanskan som vann VM i Schladming förra året var som bäst när det gällde och visade inga nerver när hon utökade sin ledning från det första åket och vann guld 53 hundradelar före Österrikes Marlies Schield. Bronset gick till Kathrin Zettel, även hon från Österrike.

Två ukrainska OS-deltagare har valt att åka hem från Sotji med anledning av våldsamheterna i Kiev. Skidskyttarna har dock stannat, och i dag tog de ukrainska damerna guld i stafetten. Ryskan Olga Viluchina närmade sig Olena Pidhrusjna på sista sträckan, men ukrainskan höll undan. Norge blev trea.

Två målfattiga semifinaler i hockeyn gav finallagen Sverige och Kanada.Tre Kronor efter seger med 2-1 över Finland. Erik Karlsson gjorde segermålet i den 37:e matchminuten. Ett stenhårt skott från blå som Kari Lehtonen inte kunde stoppa. Tre Kronor hamnade efter en offensivt stark förstaperiod i underläge i den 27 minuten när Olli Jokinen slängde in en chanspuck på mål som Henrik Lundqvist släppte mellan benen. Ett ingripande som inte kommer bli ihågkommet som den svenska stjärnmålvaktens finaste stund. Drygt fem minuter senare kvitterade Loui Eriksson efter en smart passning från Nicklas Bäckström.
I den 37:e minuten sköt Erik Karlsson det avgörande 2-1 målet på Kari Lehtonn – som fick stå efter att Tuukka Rask blivit sjuk. Tre Kronor hade efter det flera chanser att utöka ledningen. Närmast kom Niklas Kronwall med en styrning i ribban. Finland pressade på under slutminuterna för att få till en kvittering, men det svenska försvarsspelet höll dem från att komma till några riktigt bra möjligheter.
Det stora rivalmötet mellan USA och Kanada blev en riktigt målsnål tillställning där Kanadas defensiv och målvaktsspel avgjorde. Jamie Benn blev stor matchhjälte när han i den andra perioden satte matchens enda mål med en styrning. Men segern grundlades i det vattentäta defensiven som USA aldrig lyckades luckra upp. USA stångade sig blodiga mot den kanadensiska försvarsmuren och lyckades aldrig etablera något tryck för att få till en kvittering. Istället kunde Corey Price hålla nollan och leda sitt Kanada till ytterligare en OS-final. För USA handlar det om att hitta energin att möta Finland i matchen om tredjepris.




Inga kommentarer: