måndag, februari 10, 2014

Dramatisk dag i skridskohallen och Martin Fourcade höll för favorittrycket

Tredje dagen av OS blev medaljlös för Sverige men dramatik fanns det som vanligt. Som skridskons sprintdistans på 500 m som körs i två omgångar. Jan Smeekens gick i mål och trodde han vunnit guld. Men resultattavlan visade fel och Michel Mulder den holländske landsmannen tog hem guldet med en hundradels marginal.
Segermarginalen till landsmannen Jan Smeekens blev minsta möjliga: en hundradel efter två åk, 69,31 mot 69,32 sekunder.
Prispallen gick precis som på 5000 m helt i orange. Ronald Mulder, Michels tvillingbror, tog brons, 15 hundradelar bakom segraren.

Fredrik Lindström lyckades bäst av svenskarna i dagens jaktstart skidskytte och avancerade från 18:e till 13:e plats. Vann gjorde fransmannen Martin Fourcade.
Den norska veteranen Ole Einar Björndalen startade jaktstarten som ledare, före österrikaren Dominik Landertinger och tjecken Jaroslav Soukup. Men ingen av de tre medaljörerna från sprinten lyckades behålla sina pallplatser. Det blev istället Frankrikes Martin Fourcade, som låg sexa inför tävlingen, som vann efter att ha skjutit fullt hus på sista skjutningen. När han satte det sista skottet knöt han näven åt publiken i en segergest. Sedan kunde han defilera in mot mål och tog av sig skidorna och hoppade vid målgången. Ondrej Moravec, Tjeckien, knep silvret efter felfritt skytte. Jean Guillau Beatrix, Frankrike, som gick ut som 14:e åkare, åkte upp sig rejält och knep bronset framför Björndalen. Fredrik Lindström, som gick ut som 18:e åkare, inledde starkt och låg sjua halvvägs in i tävlingen. En medaljplats kändes då inte helt otänkbart, men tre bom på de två avslutande skjutstationerna innebar till slut en 13:e plats. Tobias Arwidson sköt fullt och klättrade till 28:e plats och blev näst bäste svensk. Björn Ferry blev 30:e och Carl Johan Bergman 34:a.

Curlingturneringen har startat på ett bra sätt för Sveriges båda lag. Damlaget slog Storbritannien med 6-4, medan herrarna spelade två matcher och van båda. 7-5 mot Schweiz och 8-4 mot Storbritannien.

I herrarnas puckelpist försvarade Kanadensaren Alex Bilodeau sitt guld. Med dagens bästa åk avgjorde han finalen. 26.31 poäng räckte för att besegra landsmannen Mikael Kingsbury som fick nöja sig med silvret. Trea blev ryssen Alexandr Smyshlyaev.

I damernas hockeyturnering fortsätter dom båda favoriterna Kanada och USA som väntat vinna sina matcher. Kanada hade dock stora problem med Finland som höll 0-0 efter två perioder. Men i den sista ryckte Kanada till seger 3-0. USA slog Schweiz med 9-0

I den alpina superkombinationen för damer låg tyskan Maria Höfl-Riesch på tredje plats efter störtloppet, men i slalomen var hon klart snabbast och vann med 40 hundradelar före Nicole Hosp, Österrike. Julia Mancuso USA, som hade en ledning på över en sekund före Höfl-Riesch efter störtloppet, gjorde ett bra slalomåk för hennes mått mätt och knep bronset precis före slovenskan Tina Maze. Sara Hector hade ett misslyckat störtlopp där hon blev 26:a, men ett starkt slalomåk förde upp henne till en slutgiltig 13:e plats, över tre sekunder bakom Höfl-Riesch.