lördag, februari 22, 2014

Trippelt Norge på tremilen och rysk jubel i skidskyttestafetten

Det blev finskt OS-brons i herrarnas ishockeyturnering – för andra gången i rad. USA bjöd inte på något motstånd och föll med 5-0. Teemu Selänne blev hjälte i sin sista OS-match med två mål för Finland. Finland körde över ett blekt USA och kan på nytt lämna OS med ett brons efter seger med 5-0. Teemu Selänne spelade en nyckelroll i segern med två mål. Han inledde målskyttet i den 22:a matchminuten. Jussi Jokinen gjorde sedan 2-0 – 11 sekunder senare – och Juuso Heitanen 3-0 innan Selänne med sitt andra avgjorde matchen med sin andra fullträff som betydde 4-0.

Det blev inga medaljer för de svenska åkarna i dag heller. Varken André Myhrer eller Mattias Hargin lyckades bemästra den omdiskuterade banan i det andra åket.
Det var banan som hamnade i fokus under herrarnas andra åk i OS-slalomen. Det var kroaten Ante Kostelic, pappa till slalomåkaren Ivica Kostelic, som stakat banan och redan innan start valde FIS att flytta vissa av käpparna som Kostelic satt ut. I början av tävlingen körde flera åkare ur eller gjorde stora missar vid en tvär sväng i början av backen. Först ut av svenskarna var Axel Bäck som låg på 24:e plats inför det andra åket. Men som så många andra gjorde han en grov miss och diskades efter målgång, för att han ska ha kört fel väg. Andra svensk i backen, Markus Larsson, hanterade banan helt okej, men inte mycket mer än så. Flera små missar förstörde medaljchanserna för Larsson som låg tia efter det första åket. Flera av toppåkarna körde också ur. När det var dags för Mattias Hargin, som låg delad trea, hade de tre framförvarande åkarna kört ur. Hargin höll sig kvar i banan men gjorde fler små missar och slutade på en delad sjunde plats, på samma tid som Markus Larsson. André Myhrer låg tvåa inför det andra åket och hade minst sagt vittring på medalj. Men inte heller han klarade av banan och gränslade i den ökända tvära svängen. Österrikaren Marcel Hirscher var en av de få som klarade banan på ett bra sätt och han lyckades åka upp sig från nionde till andra plats. Men norrmannen Henrik Kristoffersen stod för en ännu större uppåkning. 19-åringen låg på 15:e plats inför andra åket och klättrade till sig en bronspeng.
Mario Matt, ledaren från första åket, gjorde ett även han ett stabilt åk och säkrade att det blev en österrisk dubbel i herrarnas slalom.

Stafetten skulle vara skidskytteherrarnas stora medaljchans, men de svenska laget levde inte upp till förväntningarna och slutade på 10:e plats, 2,16 minuter efter hemmanationen Ryssland. Den första sträckan var lite av Sveriges akilleshäl och för Tobias Arwidsson gällde det inte att vara i topp, utan snarare att tappa så lite som möjligt på täten. Arwidsson sköt både fullt och snabbt i båda skjutningarna, men han tappade dock en hel del i spåret. I den första växlingen låg Sverige på 13:e plats, drygt 59 sekunder efter ledande Norge. Björn Ferry hade tio träff på skjutvallen, men han hade inte heller någon toppendag i spåret. Kanske berodde det på att han har en förkylning i kroppen. Ferry växlade över till Fredrik Lindström som 10:e man, 1,09 minuter efter Norges Johannes Thingnes Böe. Norge fortsatte att övertyga på den tredje sträckan, genom den numera historiska veteranen Ole Einar Björndalen, och hade fortsatt ledningen inför den sista växlingen. Fredrik Lindström hade det tungt på skjutvallen och fick använda tre extraskott. Han växlade över till Carl Johan Bergman som tia, en minut och femtio sekunder efter Norge. Norge, Tyskland, Ryssland och Österrike kom in på den sista och avgörande skjutningen i stort sett samtidigt. Norges slutman Emil Hegle Svendsen lyckades inte hålla nerverna i styr och åkte på en straffrunda. Tyskland och Ryssland åkte tillsammans på slutvarvet, men Ryssland spurtade ifrån Tyskland och tog hem guldet. Bronset gick till Österrike. Carl Johan Bergman sköt fullt och tog Sverige i mål på en tionde plats. Ett resultat långt ifrån förväntningarna inför mästerskapet.

Nederländerna dominerar skridskosporten fullkomligt. Efter de två avslutande gulden i lagtempo står det klart att 23 av 36 medaljer och åtta av tolv guld går i orange. De åtta gulden är rekord för en gren i ett enskilt vinter-OS. Både herrarna och damerna (två gånger om) satte olympiskt rekord när de vann lagtempoloppen. Jan Blokhuijsen, Koen Verweij och Sven Kramer besegrade Sydkorea i finalen. I damlaget som slog Polen i finalen ingick Ireen Wust, Jorien ter Mors och Marrit Leenstra.

Det blev inge ny medalj för Charlotte Kalla i dagens tremil i fristil. Svenskan tappade tätkänningen redan efter en mil och var påtagligt påverkad av förkylningen som stort hennes uppladdning. Istället blev det en helnorsk uppgörelse. Efter att Justyna Kowalczyk valt att kliva av haltandes var det Marit Björgen, Therexe Johaug och Kristin Störmer Steira som gjorde upp om medaljerna. Trion gick loss tidigt och höll ihop till den sista backen där först Steira tappade i botten av backen och där Johaug tappade precis på toppen. Upploppet blev aldrig dramatiskt - Björgen var alldeles för stark och tog sin tredje guldmedalj i Sotji. Kerttu Niskanen spurtade sig till fjärdeplatsen. Emma Wikén slutade åtta och Anna Haag elva. För Charlotte Kalla blev det en riktigt mardrömsdag. Kalla slutade på 34e plats över fem minuter efter Björgen i mål.

Snowboardåkaren Victor Wild, Ryssland, såg till att ordna med nytt ryskt guldjubel när han vann lördagens final i parallellslalom. Wild, som i onsdags tog guld i parallellstorslalom, var elva hundradelar före slovenen Zan Kosir i finalen. Den USA-födde 27-åringen blev rysk medborgare häromåret tack vare att han är gift med den ryska snowboardåkaren Alena Zavarzina. I damernas final blev det österrikiskt guld tack vare Julia Dujmovits som i finalen var tolv hundradelar snabbare än tyskan Anke Karstens.