söndag, februari 16, 2014

Andra guldet i hamn och Curlinglagen är klara för semifinal

Andra staffetguldet ordnade Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner som gjorde en sagolik stafett när de utklassade de andra nationerna.
Men stafetten kunde ha börjat bättre. Lars Nelson, som gjorde sin allra första stafett i den svenska landslagsdräkten, snubblade till och tappade skidan bara några minuter in i loppet. Han tappade några meter på resten av klungan, men som tur var gick det sakta från start och han kunde snabbt komma ikapp igen. Men självklart blev det ett stressmoment för stafettdebutanten Nelson. Resten av sträckan åkte Lars Nelson kontrollerat. Efter halva första sträckan började han trycka på och efter en stund var några av lagen var tvungna att släppa. Nelson fortsatte att hålla hög fart och lyckades spräcka fältet totalt. De enda som lyckades hänga med var Finlands Sami Jauhojärvi. Trean Frankrike var knappt tio sekunder efter i växlingen och de efterföljande lagen, med bland annat Norge, växlade först 25 sekunder efter ledande Sverige.
Sveriges Daniel Richardsson gick ut på andra sträckan tillsammans med finländaren Iivo Niskanen. De två som hade en tuff kamp om bronsmedaljen på 15-kilometersloppet för några dagar sedan. Fransmannen Maurice Manificat anslöt till tätduon och tillsammans lyckades de hålla undan från de jagande lagen.
Men i växlingen var det återigen två lag i täten, då det bara var Niskanen som lyckades hänga med i Daniel Richardssons tempo. Tjeckien växlade som trea, 17 sekunder efter. Norges Jespersen kroknade totalt och växlade över till Martin Johnsrud Sundby som nionde lag, dryga minuten efter Sverige. Johan Olsson visade att allt vad skador heter är ett minne blott när han skejtade ifrån Finlands Lari Lehtonen och växlade över till Marcus Hellner som ensam ledare efter sina 10 kilometer. 14 sekunder bakom Olsson växlade Rysslands Legkov som gjorde en jättesträcka och tog in massor av tid på Sverige. Frankrike växlade som trea, 18 sekunder bakom täten.
På den fjärde och sista sträckan åkte Marcus Hellner lugnt och kontrollerat och de andra lagen hade inte en chans mot den 28-årga svensken som tog Sverige till ytterligare en OS-medalj. Hellner kunde defilera in i mål med den svenska flaggan vajande i ena handen.

Curlingdamerna är vidare till semifinal efter en riktig rysare mot Ryssland. Sverige var i underläge med 3—4 inför den tionde och sista omgången och det mesta talade för en skiljeomgång. Något Sverige fått om man spelat på sista stenen och fått en poäng. Men smart spel i kombination med ett kostsamt ryskt misstag öppnade för seger med 5—4 sedan Maria Prytz med sin sistasten knackat in ytterligare en sten i boet vilket gav nödvändiga två poäng. Margaretha Sigfridsson, Maria Wennerholm, Christina Bertrup och Maria Prytz står på sex segrar av åtta möjliga inför den sista omgången mot Japan på måndag.
Det var länge en ganska jämn match mellan Sverige och Ryssland i herrarnas curlingturnering nu på morgonen, men när det gällde som mest plockade Niklas Edin och de andra i Lag Edin fram sitt bästa spel och kunde gå ifrån till en tämligen enkel seger. Sverige ledde med 7-4 inför den nionde omgången, men efter ett misstag av det ryska laget stal Sverige en poäng i den nionde vilket ledde till att Ryssland gav upp seger med 8-4 och säkrad plats i slutspelet. Senare på kvällen slog man USA med 6-4

Det korta programmet i OS-isdansen i Sotji bjöd inte på några större skrällar - men väl ett nytt världsrekord. Det amerikanska paret Meryl Davies och Charlie White, dubbla världsmästare samt OS-silvermedaljörer, fick 78,89 poäng efter sina val av foxtrot och quickstep. Kanadensiska Tessa Virtue/Scott Moir, regerande mästare från hemma-OS i Vancouver, ligger tvåa på 76,33 poäng och ryska Jelena Ilinych/Nikita Katsalapov ligger trea på 73,04. Poängen förs över till fria dansen på måndagen, där 20 par är kvalificerade. Aldrig tidigare har ett amerikanskt par tagit OS-guld i isdans.

Det var en känslosam Bode Miller som knep bronset i herrarnas super-G. Kjetil Jansrud vann guld i herrarnas super-G i Sotji-OS. Norrmannen var 30 hundradelar före amerikanen Andrew Weibrecht, som i sin tur var 23 hundradelar snabbare än landsmannen Bode Miller och kanadensaren Jan Hudec, som får varsin bronsmedalj.
Det norska guldet är det tredje i rad i OS. I OS i Vancouver 2010 vann Kjetil André Aamodt och fyra år tidigare var han också snabbast i Turin-OS. Guldet i söndagens super-G är Jansruds tredje OS-medalj. I förra söndagens störtlopp blev 28-åringen trea och i Vancouver-OS tog han silver i storslalom.

Hockeyturneringens sista gruppmatcher avgjordes i dag med fyra matcher. Det var Phil Kessel-show i Sjajba-arena under eftermiddagen. Amerikanen gjorde hattrick när USA besegrade Slovenien och säkrade segern i grupp A på åtta poäng. Den moraliska gruppfinalen spelades igår när USA besegrade Ryssland i ett straffdrama. Då var det T.J. Oshie som showade genom att slå sex straffar fyra av dem i mål. Idag var det Phil Kessel som levererade i offensiv väg mot Slovenien. Toronto Maple Leafs-stjärnan såg till att USA gick ifrån till 3-0 med ett hattrick.
Igår blev det strafförlust mot USA. Idag var lyckan bättre för Ryssland som besegrade Slovakien med 1-0 efter just straffar.
Både Alexander Radulov och Ilja Kovaltjuk satte sina straffar samtidigt som Semyon Varlamov räddade Slovakiens försök. Ryssland tog sin andra seger i OS-hockeyn. Men det var inte en seger som rätade ut några frågetecken kring lagets spel. OS-turneringens hemmalag hade otroligt svårt att få hål på Jan Laco och Slovakien. När de öppna lägena väl dök upp var ribban, stolpen eller täckande backar i vägen.
Kanada är fortsatt obesegrat i OS-hockeyn. Men under söndagskvällen blev de testade ordentligt – av ett starkt Finland. Efter 1-1 vid full tid klev Drew Doughty fram i förlängningen och avgjorde med sitt andra mål för kvällen.
Norge föll mot Österrike med 1—3 i den sista gruppspelsmatchen och blev därmed sist i grupp B. NY Islanders-forwarden Michael Grabner gjorde två mål och gick upp i skytteligatopp med fem mål på tre matcher. Modos forward Per-Åge Skröder gjorde Norges mål.






Inga kommentarer: