tisdag, januari 18, 2011

Sveriges Kultband årets insamlingsmål

-Det känns helt fantastiskt. Det är lite som om en dröm slagit in.
Det säger Stig ”Alex” Axelsson, Sveriges Kultband, när han på fredagen fick förfrågan från Hönsalottas Luffarmuseum om Kultbandet ville vara målet för deras traditionella insamling.

- Vi visste att Sveriges Kultband var intresserad av att göra en skiva med småländska ”skillingtryck”. Helt enkelt småländsk folkmusik. Det finns inte mycket utgivet och vi tycker att det är viktigt att det bevaras medan tid är. Det är samma med vår historia som vi visar på vårt museum. Så det är lite som handen i handsken. Vi värnar också en del av vår svenska historia. Och vem passar då inte bäst att mantla den rollen och få fram en sådan forskning och som i sin tur då kan resultera i en cd, säger Göran Johansson, som är museets representant.















Stig "Alex" Axelsson










Kjell Andersson
(Bägge bilderna tagna av :
Göran Johansson)


Vi fick höra att det inte fanns något ordentligt inspelat utom på gamla 78 vars skivor. Vi känner också Kultbandet och deras medlemmar, och det är digna musiker med mycket kunnande och deras musikstil är genuin folkmusik. Vi har samlat in till olika arrangemang och det föder alltid något nytt och intressant. Vi håller fortfarande på med insamlingen till hjärtmaskiner men nu har fler och fler tänt till och förstått innebörden med hur viktiga dessa maskiner är. Nu läser vi nästan dagligen om andra som jobbar med detta. Bland annat Emmaboda kommun som tidigt var ute och hoppade på tåget och som har satsat en hel del på att dessa maskiner ska finnas tillgängliga. Det är roligt för oss för det visar att det fanns ett behov som nu sprider sig där ute, säger Göran Johansson.

Sveriges Kultband startade 1997 av Kjell Andersson och Stig Axelsson och deras musikstil är västerländs kulturmusik med rötterna i den skandinaviska folkmusiken.

-Det finns ett stort behov av att få ner den småländska gamla folkmusiken på pränt och då ska vi försöka med att i alla fall kunna få fram en full-CD och vi ser denna hjälp från museet som en spark därbak för oss att sätta igång med detta projekt. Det kommer att kosta en hel del i pengar och tid, men tillsammans ska det fungera då vi nu har en grundplåt att stå på, säger en mycket tacksam banjolirare och sångare i Sveriges Kultband, Stig ”Alex” Axelsson.


-Banjon får jag nog lämna hemma på denna skiva, men vi har andra instrument att ta fram. Munspel, fiol och dragspel var vanligt. Men även en såg eller kam användes för att få fram sin musik med. Vi har alltså en del att jobba med nu och vi vill gärna få hjälp med gamla texter och melodier, om det är någon som har.

- Vi har samlat in en hel del pengar varje år och nu när vi hittade Kultbandet och det rör hela Småland finns det kanske möjlighet att det blir ännu mer medel så vi få den genuina småländska folkmusiken på skiva under 2011, säger Göran Johansson.

Inga kommentarer: