måndag, januari 31, 2011

Kommunalrådets svar på min interpellation

Förra veckan lämnade jag in en Interpellation till kommunalrådet Ann Marie Fagerström (S) som berörde situationen på Johansfors glasbruk. Under kvällens fullmäktige kom hennes svar och som förväntat löd i positiva ordalag. Hon menade att det är majoritetens yttersta vilja att hela kommunen ska leva. För att möjligöra detta så satsade den dåvarande majoriteten, som styrde under förra mandatperioden Socialdemokraterna och vänsterpartiet, på ett två årigt projekt som startade för något år sedan. Det handlar om ett projekt som ska utveckla Algutsboda socken och som även ska följas med något liknande gällande den södra kommundelen så småningom. Den viktiga satsningen i Boda Glasbruk är en del av detta och givetvis så är den dominerande just nu.

Men parallellt med detta så sker även satsning på dem övriga orterna i norr. Hon svarade helt riktigt att det är mycket på gång och nämnde de satsningar som jag också hade med i mitt blogginlägg förra måndagen. Om utsmyckningen av rondellen i Eriksmåla som kommer på plats under våren och Smålandshyttan som kommer bli ett möbellager under året men även fortsättningsvis vara en restaurang Även Bilisten i Eriksmåla satsar på utökning. Kommunen är med och stödjer utvecklingen genom samtal ,närvaro och bidra med det som är möjligt. Helt riktigt menar Ann-Marie att det måste finnas näringar som är villiga att vara med i satsningen uppe i norr. Hon ser positivt till näringens intresse att etablera sig i norra delen och nämnde den nyöppnade affären i Broakulla som ett exempel. Det som var viktigt med affärens nyöppnande var Broakulla bornas vilja och engagemang för affären. Detta engagemang är viktigt om vi ska lyckas med satsningarna i kommunen och det menar både jag och Ann-Marie att delaktigheten i besluten och information är viktigt att vi förmedlar på olika sätt till våra kommuninvånare.

Hon nämnde att EMFAB, kommunens fastighetsbolag äger glasbruket i Johansfors och det är deras mening att verka för att det ska vara full aktivitet i bruket. Vidare sa hon att från kommunen har man haft flera möten med intressenter och att det pågår förhandlingar med den nuvarande hyresgästen.

Hon tyckte det var olyckligt med denna  negativa ryktesspridning om brukets framtid och hon dementerade starkt alla rykten gällande en flytt av kristallmuseet. Den ska tvärtom utvecklas, dokumentationen och katalogiserandet fortsätta och göra den fantastiska samlingarna mer tillgängliga Hon menar vidare att det är viktigt att alla håller i hop och hjälper till att vända på den negativa trenden genom att vara ambassadörer för både norra delen av kommunen som givetvis också resten av Emmaboda kommun. Hon avslöjade att det kommer bli ett allmänt informationsmöte i Broakulla den 16 februari om just utvecklingen i Broakulla med omnejd.

Jag är nöjd med Ann- Maries svar på interpellationen. Syften med min skrivelse var förutom mina viktiga frågor även att det få upp denna fråga till ytan. Nu är både min Interpellation och hennes svar offentlig handling och frågan diskuterades på kvällens fullmäktige som är kommunens folkvalda församling. Nu kan invånarna läsa att ingen flytt är aktuellt för kristallmuseet,  då kan det ryktet kanske begravas. Men samtidigt måste lösningen för Johansfors glasbruk bli positivt så att man åtminstone på kort sikt säkrar glasshopens framtid i sina nuvarande lokaler vid bruket. Detta eftersom kristallmuseet ryms inom dessa lokaler. Därefter kan man jobba med hyttans öppnande. Situationen i Johansfors/Broakulla samt Eriksmåla/Åfors måste fortsättas att bevakas med vaksamma ögon. Men jag tackar än en gång kommunstyrelsens ordförande för det positiva andan i hennes svar och föredrag i talarstolen. Min förhoppning är att vi alla tillsammans förvaltar vårt engagemang och vilja till att göra vårt älskade och levande kommun ännu levande . Att de vackra orden på pappret även förvaltas i praktiken vilket jag både hoppas och tror på.

Inga kommentarer: