söndag, januari 16, 2011

Jens Holm (V) om vargjakten: Värna – inte döda vargen

Nu har den borgerliga regeringen inlett sin andra licensjakt på varg – ett djur som varit fridlyst sedan 1966 och är i starkt behov av skydd. Idag ska ytterligare 20 vargar skjutas. Vänsterpartiets miljö- och djurpolitiska talesperson Jens Holm kommenterar jakten:

– Regeringen säger att licensjakten ska göra att fler ska acceptera vargen. Det är som att säga att man i andra länder ska få jaga utrotningshotade djur som tigern och elefanten för att folk ska acceptera dem. Tycker miljöministern att jakt på tiger och elefant vore en bra strategi för att värna dessa djur?

– Miljöministern har sagt att jakten ska vara vara strängt kontrollerad och selektiv. Men idag ska över 6000 jägare jaga 20 vargar och det säger sig självt att jakten blir slumpmässig. Förra året sköts ett föräldrapar så att valparna blev föräldralösa. Inget vet vad som skett med dem. Det är bedövligt och djupt oansvarigt.

– Den lilla vargstammen på knappt 200 djur måste få växa och bli livskraftig. I Italien, som är mindre än Sverige till ytan men med en befolkning på 60 miljoner människor, finns drygt 500 vargar och vargen är totalfredad. Om andra länder kan värna vargen, varför kan inte Reinfeldt och Carlgren?

Inga kommentarer: