tisdag, januari 04, 2011

Brunnen

Eringsboda Brunn har i decennier varit danspalatset som dragit stora besökskaror från när och fjärran. I dag är det en renodlad dansbandsställe men fortfarande drar stället folk. I mina tonårs glada dagar i mitten på åttitalet var det hit alla åkte. Eringsboda ligger i Blekinge ca 40 km norr om Karlskrona och ca 40 km sydväst från Emmaboda.

Att ta sig hit var enkelt eftersom det gick bussar dit från olika ställen b la från Åfors som då var mitt hem. Det var många som tog tillfället i akt att åka med bussen till Brunnen och jag tror att det då kostade 70 kr.tur och retur att kliva på. Bussarna var sk. SJ-bussar som förutom chaufför hade med sig en barsk men ändå vänligt ordningsvakt som höll uppsyn på oss ungdomar så vi inte drack i bussen. Bussarna höll kanske inte den högsta standarden men det var inte de man tänkte på när man väl satt där. Huvudsaken var att vi kom fram till Brunnen. Väl framme i Eringsboda så var det noga att veta var bussen man åkte med stod parkerad för det fanns några stycken att välja på och de flesta såg likadana ut, men det var aldrig några problem och skulle man mot förmodan glömma så hjälpte man varandra till rätta. Det var bara att fråga sig fram till rätt buss så att man kom hem till rätt ställe.

På den tiden hade man ungdomsdisco med 15 år som åldersgräns varannan lördag och den andra lördan var det dansband för vuxna som det då hette. Inne på stället har man ett stort dansgolv och inne i en annan byggnad har man ytterligare en , fast denna är betydligt mindre och den kallas för Lilla discot. På den stora dansgolvet spelades traditionell tråkig 80-tals discomusic som var inne på den tiden. Man hade även liveframträdande vid några tillfällen under en säsong. På lilla discot spelades mer hårdare och extremare musik och det var där jag ofta hamnade förr eller senare, oftast förr. Minnena är många och nostalgiska när man tänker på brunnen men trots det är jag aldrig där nu för tiden. Anledningen är väldigt enkelt och är att dansbandsmusik inte tilltalar mig och jag är ingen människa som älskar att dansa. Men minnena finns kvar och stället likaså och jag är övertygad om att de som i dag åker till Eringsboda brunn också har kul och kommer ha minnen bevarade för all framtid, såvida inte alkoholen tagit över. Bilderna är tagna av mig i går.

3 kommentarer:

Ari sa...

Aaaaahhhh vilka minnen :)...

Anders Linnér sa...

Den "tråkiga" 80-tals musiken lever fortfarande....still remember

Fia sa...

Woj woj vilka minnen det väcker. =) Bussen åkte man med några gånger. Vet att vi hoppade på i Broakulla nångång efter en cool förfest. =)