torsdag, november 04, 2010

Solidariteten blir aldrig omodern

Under riksdagens första partiledardebatt sedan valet konstaterade Lars Ohly att plånboken styr allt mer och har ersatt det gemensamma samhällsansvaret.

- Det här har lett till att ojämlikheten och klyftorna har ökat. Idag ska den som har råd betala för sin egen välfärd.

- Regeringens privatiseringsiver har lett till att riskkapitalbolag idag äger grundläggande samhällsinstitutioner som skola, vård och äldre- och barnomsorg. Det betyder att våra skattepengar går rakt ner i fickan på aktieägare och hamnar som vinster i olika skatteparadis, sade Lars Ohly i debatten.

- För Vänsterpartiet blir solidariteten aldrig omodern. Vi vet att social rättvisa är bra för alla och att jämlika samhällen utvecklas bättre. Vi kommer att fortsätta kämpa för att hålla ihop samhället, slog Ohly fast.

I en hård replikskiftning med Jimmie Åkesson gick Ohly till angrepp mot att Sverigedemokraterna.
- Ni är ett fegt parti som slår på dem som har det sämst. Ni göder ett vi-och-dom-tänkande där ”vi” ska hålla ihop mot ”dom”. Ibland blir det nästan tragikomiskt, som när ni påstår att samerna, som är Sveriges ursprungsbefolkning, inte är svenskar.

Lars Ohly förklarade också varför Vänsterpartiet valde att inte gå med på den proposition om Afghanistan som alliansregeringen nu lägger fram tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet:

- Den rödgröna överenskommelsen i Afghanistanpolitiken byggde på fyra punkter. Vi skulle byta från en militär till civil strategi, införa massiva satsningar på bistånd, påbörja tillbakadragandet av de svenska trupperna år 2011 och slutdatumet för truppnärvaron skulle vara första halvåret 2013. Inget av det här fanns i regeringens förslag, därför sa vi nej.

- Med regeringens nya förslag kommer Sverige att ha trupper kvar i Afghanistan efter 2014, bara med en lite annan inriktning. Det här handlar om krig och fred, om människoliv och solidaritet. Därför kommer Vänsterpartiet att lägga den rödgröna motionen i riksdagen, sade Lars Ohly.

Inga kommentarer: