måndag, november 08, 2010

När Afghanistan kom till Åfors

I lördags kväll visade vi som bekant den danska dramadokumentären Armadillo som handlar om några danska soldater i Afghanistan. I samband med filmen hade vi besök av Harald Holst från Svenska Afghanistan kommittén tillsammans med Sahar Mohamadi och Fatima Ahandi två kvinnor med Afghanska rötter. Även Terrtu Biarne som för kvällen representerade Rättvisemärkt var bjuden att närvara under kvällen för att sälja och berätta om sina produkter. Det kom 30 personer till Åfors Folkets Hus för att se filmen och de allra flesta stannade kvar efteråt till diskussionen med Harald Holts och våra kvinnliga Afghanistanska vänner.














Terrtu Biarne bakom disken med sina rättvisemärkta produkter. Hon var väldigt nöjd med kvällen.













Den vackra och pittoreska Biljettluckan i Åfors Folkets Hus













Några av besökarna som laddar inför filmvisningen.












Vi blev 30 stycken sammanlagt som kom denna lördagkväll för att se Armadillo













Harald Holst inledde filmkvällen med att berätta lite om Afghanistans historia




Efter filmen bjöd vi in till en diskussion kring filmen och situationen i Afghanistan. Harlad Holst här tillsammans med Sahar Mohamadi. Det blev en intressant diskussion där vi var rörende eniga att kriget är misslyckat och att det inte leder till några stabila resultat. Det som behövs är mer bistånd och mindre soldater. Vi insåg att det måste finnas fredsbevarande trupper på plats men det ska då vara muslimska FN-trupper. Vi fick reda på att innan Sovjets invasion av landet så rådde det en stabil balans bland alla etniska grupper. Denna balans kollapsade och efter nio års krig med Sovjet så började man bekämpa varandra istället. Det var Talibanerna som segrade och tog makten, samma Talibaner som några år tidigare fick vapen från USA när de bekämpade den sovjetiska ockupationen. Svenska-Afghanistan kommittén har funnits i landet sen 1980, då organisationen bildades och har sedan dess arbetat med bistånd åt den krigsdrabbade befolkningen Afghanistan arbetar de med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av funktionshindrade samt landsbygds­utveckling. Övergripande är arbetet med mänskliga rättigheter och genusfrågor. Det var spännande att lyssna till Harald, Sahar och Fatima. Deras kunskap och engagemang för Afghanistan smittade av sig till oss andra som redan från början hade ett intresse i denna fråga men denna blev starkare efter kvällen.














Från Vänster: Fatima Ahandi,
Sahar Mohamadi och Harald Holst
Bakom dem syns en gipsrelief gjord av konstnären Ernst Gordon.

För mer informartion om :Svenska Afghanistan kommiteén

1 kommentar:

Harald Holst sa...

Hej Nicke och vänner i Åfors!
Det blev en verkligt trevlig kväll i Åfors i lördags. Så många som kom Alla Helgons Dag för att se den mycket starka dokumentären om danska Isaf-soldater i Afghanistan! Tiden bara rann iväg. Många kloka ord sades under det samtal som följde efter filmen. Jag imponerades av att alla som såg filmen också stannade kvar för att vara med och diskutera det vi sett.
Jag slogs f ö åter av att STOR kulturverksamhet sker på många håll i landet, utan nämnvärd uppmärksdasmhet i riksmedia. "Film i Glasriket" med alla sina eldsjälar är värda att hyllas för sin kulturgärning!
Harald Holst
Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Göteborg