lördag, november 06, 2010

Armadillo

Efter gårdagens lyckade visning av Himlen är oskyldigt blå där 40 personer kom så fortsätter vi filmhelgen i kväll. Då kommer storpolitiken till Åfors då vi visar den aktuella danska dokumentärfilmen Armadillo.

Armadillo är namnet på den dansk-brittiska bas där filmaren Janus Metz och fotografen Lars Skree under ett halvår följde en grupp danska soldater. Basen ligger i ett utsatt område i provinsen Helmand, talibanerna grupperar sig bara en kilometer därifrån. De danska Natosoldaterna patrullerar området, söker kontakt med lokalbefolkningen i de små utsatta krigshärjade och krigströtta byarna. De delar ut godis till barnen och kompenserar bönderna för nysådda åkrar man trampar ner, eller hus man råkat (!) spränga med granater på jakt efter talibaner.




















De danska hightech-trupperna på ena sidan, de gäckande talibanerna på den andra och civilbefolkningen i mitten. Det är många moderna krigs enda riktiga sanning, de människor man säger sig slåss för, försvara i frihetens eller religionens namn, är de verkliga offren.

De vill varken ha danskar eller talibaner, de vill bara ha sin by, sina hus, sina åkrar och sina barn lämnade i fred. Cynismen i att ena dagen låta granater regna ner över civilbefolkningen och nästa dag braka in till samma by med en bunt dollar i näven för att trösta byborna är mer än skrämmande. Jasså, din ko blev dödad, här, 30 dollar, och du blev av med huset, 200 dollar. Blev en liten flicka sprängd i småbitar, här, ta en tusing för henne också. De danska befälen tycks på fullt allvar tro på metoden – och att de gör gott. Hver gang.

Dokumentären hade premiär den 27 augusti 2010 och blev vinnare av Grand Prix de la Semaine de la Critique under filmfestivalen i Cannes 2010

Harald Holst från Svenska Afghanistankommittén kommer till Åfors Folkets Hus och inleder och efter filmen blir det eftersnack med honom och med publiken. Vi har även representanter från Rättvisemärkt som ska sälja sina produkter under kvällen.

Kl. 20 börjar filmen med entrén som öppnar ca en timme innan. 80 kr kostade att se filmen men har man ett filmpass med sig kostar det 40 kr. Filmpass kan man lösa ut på plats och kostar 50 kr. Så vi önskar alla välkomna till Åfors Folkets Hus i kväll för tänkvärd filmkväll.

Inga kommentarer: