söndag, april 25, 2010

"Svenskarnas parti kallar de sig men det är inte mitt parti fast jag är svensk"

Nu är alla partier som ställer upp kommunalvalet klara och jag hade nästan räknat med att Sverigedemokraterna skulle ställa upp eftersom de endast var 14 röster i från att få ett mandat i förra valet utan att ens ha någon lista. Men de lyser med sin frånvaro även 2010 åtminstone som partiförening. Däremot blev det en smärre chock när jag upptäckte att den nazistiska partiet Svenskarnas Parti ställer upp i valet till kommunfullmäktige.

Svenskarna parti hette så sent som förra året Nationalsocialistisk front och via Folkfronten så bytte de namn till det mer rumsrena svenskarnas parti. Men är det ett annorlunda parti nu än när de hette NSF? Svaret är nej. Man har samma nazistiska hållning nu som då.

"Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare" Bara att läsa detta andas unken tysk 30-tal. Man vill i slutändan även utvisa alla invandrare från Sverige. Vad som ingår i detta genetiska och kulturella arv och vad gränsen går står inte. Men vice partiledaren Anders Ärleskog som bor i kommunen och kandiderar i Emmaboda säger så här:
"En andra generations invandrare från Afrika är inte svensk. Att en sån person kan bli svensk medborgare anser vi inte önskvärt överhuvudtaget". Klart och tydligt. Hur det är med mig som är född andra generationen slaviskt ursprung framgår inte men förmodligen är jag inte önskvärd heller och det är nog bra för vem vill leva i ett samhälle där Svenskarnas parti styr?.

I Emmaboda kommun vill man att svenska skattemedel skall gå tillbaka till svenskarna. Partiet är motståndare till att pengar satsas på invandrarrelaterade områden såsom invandrarföreningar eller liknande, ingen invandringsmottagning skall vara öppen i kommunen och placering av "så kallade flyktingbarn” i kommunen skall nekas. Hur man ska göra med kommunala bidrag till övriga föreningar som är öppet för både svenskar och invandrare vet vi inte. Men förmodligen får man som invandrare enligt Svenskarnas parti inte delta i dessa föreningar.

Det är en hemsk sätt att se på ett samhälle där man delar upp den i vi och dem. Att vissa ska få ta del av samhället medan andra ska stå där med mössan i hand och bli i bästa fall andra klassens medborgare. Hur blir det med t ex. barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen ska de vara öppen för enbart etniska svenskar? Detta är verksamheter vi betalar med skattepengar.

Nej jag ser inte Svenskarnas parti som ett hot däremot som tragiskt att Emmaboda är en av åtta kommuner som partiet ställer upp i. Men vi har yttrandefrihet och alla partier ska ha möjlighet att ställa upp i allmänna val även sådana som vill avskaffa demokratin genom att delta i demokratiska val. Vi som förespråkar ett helt annat samhälle och är antirasister måste föra en sådan politik som inte ger grogrund till den rasistiska smörjan. Emmaboda kommun är ett exempel på att vi ser alla som en tillgång. Vi lever alla i harmoni och här tänker vi inte på att vissa är infödda svenskar och andra är utomlandsfödda. Vi ser varandra som tillgång och inte som belastning. Vi vet att samhälle som baserar sig på gemenskap istället för uppdelning är vida överlägset ett samhälle där man delar upp folk.

Jag märker inte att någon främlingsfientlighet finns i Emmaboda kommun även om det givetvis finns även här. Men det märks inte på ytan utan här har vi en syn på att alla är lika mycket värda och alla bidrar till kommunens utveckling. Därför har Anders Ärleskog och hans partivän som ställer upp i kommunvalet inget att hämta. Emmabodas kommuninvånare är klokare än att de blir lurade av att partiet bytt namn. Som en sa till mig i veckan. "Svenskarnas parti kallar de sig men det är inte mitt parti fast jag är svensk".

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Intressant formulering " ... det västerländska genetiska och kulturella arvet". En fantastisk gummiartad fras som inte säger något. Eftersom man dessutom på senare år påvisat att den genetiska variationen är större inom än mellan det som förut kallades "raser" undrar jag hur man skall reda ut det här. En del av min släkt kommer från Finland. Undrar om de platsar i kryptonassarnas rasgemenskap? Var hamnar en svart engelsman eller en brun holländare i sammanhanget? Får de komma hit fast de är genetiskt "fel" om de kulturellt kanske ändå är mer västerländskt högstående än mången obildad skinnskalle från mörkaste Småland?

Möjligen har jag slaviska människor långt bort i släkten också. Man kanske ligger illa till nu ...? Får satsa stenhårt på att jag ju kulturellt ändå är västerländsk (vad det nu betyder).

Realist sa...

@Björn

Ja du verkar ju vara en hejare på det där med biologi, i alla fall så verkar du vara duktig på att dra lewontins felslut.
Men eftersom det också är större skillnader inom arterna än mellan dem så finns det ju inga arter. Och därför kan du gifta dig med en babian om du vill.. eller?

Björn Nilsson sa...

Den som sa't han va't (på tal om babian).

Joakim sa...

Björn Nilsson. jag imponeras av dina argument: "Den som sa det han var det" har jag inte hört sedan lågstadiet.

Intressant är också:

"Eftersom man dessutom på senare år påvisat att den genetiska variationen är större inom än mellan det som förut kallades 'raser' undrar jag hur man skall reda ut det här."

Eftersom det finns betydligt större variationer olika mäns och olika kvinnors löner, innebär det då att det som kallats "löneskillnader" mellan könen inte existerar?

Nicke Grozdanovski sa...

Svenskarnas Partiets tidning heter ju Realisten, men det är inte mycket realism som står där. Det är märkligt att man fortfarande pratar om genetiska skillnader mellan folkslagen ska genomsyra samhället. Det innebär att de fortfarande strävar efter att ha rasbiologi och att sätta folk mot folk. Den sortens förnedrings forskning har vi haft förr med förödande konsekvenser för många miljoner människor ute i Europa.

Varför kan man inte inse att människor är människor oavsett vilken ursprung man har, vilken hårfärg, hudfärg eller annat som skiljer oss människor, är lika mycke värda och har en plats i vårt samhälle. Det är de som jag kallar realism anno 2010.

Björn Nilsson sa...

Skall jag vara imponerad över att en del personer lyckas ta sig genom lågstadiet?

Leo sa...

Vilka stollar det finns på vänsterkanten.. Men mest imponerad blir jag nästan av Björn Nilsson som skryter om att han inte kommit igenom lågstadiet(!). ;)

Nicke verkar ju också ha missat en del skolgång när han skriver om "förnedrings forskning". På vilket sätt skulle det vara förnedrande att ta hänsyn till biologiska skillnader? Är det negativt att ta hänsyn till olika etniciteter vid medicinering? Lite för mycket rasbiologi kanske.. bättre att låta folk dö än att prata om hur verkligheten faktiskt fungerar?

Nicke Grozdanovski sa...

Leo... det är väl du som har missat skolgången om du inte inser vilken förnedring det var att mäta hjärnskålar, näsor, när man klädde av människor och tog kort på dem med ett syfte att visa den vita rasens överlägsenhet och de "rätta" egenskaperna Den som sedan ledde till förintelsen och andra hemskheter man gjorde på människor.

Du skriver: "Är det negativt att ta hänsyn till olika etniciteter vid medicinering?" så du menar på fullt allvar att alla inte ska ha rätt till medicinering. Annars har väl detta ingen betydelse vid just medicinering. Lär av historien Leo och inse att alla är lika mycket värda ovsett etnicitet.