Ofrivilligt deltidsarbete är ett problem för många på arbetsmarknaden. Den rödgröna oppositionen satsar en miljard under två år till de kommuner och landsting som är beredda att omorganisera arbetsplatser så att fler får jobba heltid.
Kvinnodominerade yrkesgrupper har lägre lön, fler deltider, otryggare anställningar och större arbetsrelaterad ohälsa. I kommuner och landsting, som omfattar ungefär en halv miljon anställda i LO-yrken, arbetar mer än hälften deltid. Deltidsarbetande får lägre föräldrapenning och lägre ersättning vid sjukdom och arbetslöshet. Deltidsarbete ger lägre pension. Rätt till heltid handlar om möjligheten till egen försörjning och ekonomiskt oberoende.
– Vår målsättning är att kommuner och landsting ska kunna erbjuda trygga anställningar på heltid. Personalen är nyckeln till bra kvalité. Trots detta är nio av tio som arbetar deltid kvinnor. Vi vill därför stimulera kommuner och landsting att erbjuda fler trygga heltidsanställningar. Vi rödgröna investerar därför en miljard kronor för fler heltidsanställningar i kommun och landsting, säger Ylva Johansson (S).
- Fler kvinnor än män arbetar deltid och har tim- och tidsbegränsade anställningar. Korta anställningar är en ekonomisk bromskloss och bidrar till att öka klyftan mellan kvinnor och män. Att stärka rätten till trygga anställningar på heltid är en viktig jämställdhetsfråga, säger Josefin Brink (V).
- Av alla sysselsatta arbetar var fjärde person deltid, vissa för att de inte vill jobba mer, andra för att de inte får. Ofrivilligt deltidsarbete påverkar allt från löner, utvecklings- och karriärmöjligheter till ersättningar från trygghetssystem och tillgången till kompetensutveckling. Därför är krav på jämställda arbetsvillkor av central betydelse, säger Gunvor G Ericson (MP).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar