söndag, april 18, 2010

De rödgröna: Regeringens budget visar att kulturen nedprioriteras

I torsdagens stora vårbudget och tilläggsbudget för 2010 från regeringen finns inga kulturpolitiska förslag alls - trots att regeringens kultursatsningar från i höstas redan ligger betydligt lägre än de budgetalternativ för kulturen som oppositionen presenterat.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna riktar nu gemensamt skarp kritik mot de låga ambitionerna för kulturlivet i regeringens budgetförslag.

- Detta är en talande slutpunkt på en svag kulturpolitisk mandatperiod. I sin sista proposition för mandatperioden sätter Lena Adelsohn Liljeroth punkt genom att inte lägga ett enda nytt budgetförslag till förbättringar för kulturen, varken för de som gläds åt kulturen varje dag eller de som utövar och lever på kulturskapande. Därmed fullföljer hon sin hårt kritiserade linje att framhålla skattesänkningar som det viktigaste hon kan bidra med för kulturlivet. Sverige behöver en kulturminister som kan slåss för kulturen varje dag, säger Socialdemokraternas kulturtalesperson Leif Pagrotsky.

- Att regeringen medvetet väljer att inte satsa något mer på kulturlivet i sin budget innebär att kulturen nu står och stampar. Behoven är enorma. Fler barn och unga behöver få möjlighet att prova på ett instrument eller att spela teater. Fler behöver få möjlighet att ta del av teater, opera, utställningar och film - oavsett var man bor. Och fler musiker, konstnärer, dansare, författare, journalister och skådespelare måste få möjlighet att leva på sitt skapande. Detta bekräftar att regeringen inte ser eller förstår kulturens betydelse i människors vardag, säger Vänsterpartiets kulturtalesperson Siv Holma.

- Det är anmärkningsvärt att regeringen - med sitt dåliga track record - inte har några som helst kulturpolitiska förslag i budgeten. Regeringen har under hela denna mandatperiod lagt mindre resurser på kulturen än vi rödgröna föreslagit. Kulturministern har missat varje tillfälle att höja ambitionerna. Var är satsningarna på kultur för barn och unga, på stöd till kreativa småföretag och på en infrastruktur för kultur i hela landet? Nu har vi fått tydliga bevis för att kulturen nedprioriteras av de borgerliga, säger Miljöpartiets kulturtalesperson Esabelle Dingizian

Inga kommentarer: