tisdag, april 20, 2010

Hammarby höll undan till en seger

Efter 90 minuters kamp stod Hammarby som segrare i hemmapremiären mot GIF Sundsvall. Det var en strålande inledning av Bajen som grundlade segern. Man tog tag i taktpinnen från start och reden i den 3 minuten kom 1-0 genom Filip Bergman som kom högst upp på nick efter en fin slagen hörna av Anders Dahl.
Inspirerade av de mer än 11000 på läktarna fortsatte Hammarby att trumma på.
Linus Hallenius gjorde i följd av detta mycket vackert 2-0 i den 18 minuten sedan han fått fin passning av David Johansson. Han vände ut och in på Sundsvallsförsvararna och satte säkert bollen i mål. Med en tvåmålsledning såg det förstås ännu bättre ut, men Sundsvall vek inte ner sig. Bortalaget hade en hel del boll, och i den 30 minuten utnyttjade Daniel Sliper en försvarsmiss i straffområdet och dunkade distinkt in reduceringen i Ramis högra hörn. Efter det blev det hård kamp ute på planen resten av matchen. De gula korten haglade och vi fick även se två röda på slutet.

Andra halvlek blev som sagt var mållös men chanser saknades inte. Båda lagen hade möjligheter men bollen ville inte in. Hammarbys försvar var ändå trots att det såg virrigt ut stundtals ändå bra eftersom Sundsvall inte kom till några riktigt farliga lägen. Man fick med tur och skicklighet undan bollarna i rättan tid. Hammarby hade två riktiga bra lägen att öka på sin ledning. Först från Linus i den 79:e matchminuten och tio minuter senare av inbytte Petter Furuseth Olsen som nästan kom fri med målvakten som dock gjorde en bra räddning. Domaren lade till fem minuter och i den tredje övertids minuten var kvitteringen otroligt nära och inte bara en gång utan två i samma läge. Allt började med att Rami Shaaban slog en inspark rakt i gapet på Hannes Sigurdsson som fick fri väg mot målet och satte ett stenhårt skott i stolpen. Jagne var framme på returen och hade öppet mål från bara ett par meter, men bollen studsade upp på knäet och gick utanför. Det var en tuff match med mycket närkamper. I slutskedet av matchen uppstod en tumult i Bajens straffområde med knuffar och tjafs. Domaren tog en dubbelutvisning på Mauro Saez Jarpa och Sundsvalls Ari Freyr Skulason.

Slutsignalen var en befrielse och 2-1 segern var därmed ett faktum. En seger som kanske inte helt var rättvist men å andra sidan så spelar det ingen roll eftersom alla poäng räknas. Jag tror heller inte alla på Söderstadion brydde sig om det utan gladde sig åt den första tre poängaren hemma i den första matchen. Men vi får nog räkna med att det kommer bli så här stenhårt resten av de 28 omgångarna med. Så det blir ingen lätt resa tillbaka till allsvenskan för Hammarby om nu någon hade tänkt sig det. Det krävs samma inställning i 90 minuter i varje match som killarna visade i går och då kommer det att räcka långt. Nästa match för Hammarby är borta mot Trollhättan, tisdag den 27 april,, Trollhättan har inlett serien med två 0-0 matcher.