söndag, juni 21, 2009

Midsommar och sommarsolstånd

För ca en timme sedan klockan 07.46 nådde solen sin nordligaste punkt och sommarsolståndet inträffar. Många tror att midsommar och sommarsolståndet är samma sak men det är det inte riktigt. Midsommar är en högtid som vi firar dels till minne av Johannes Döparens födelsedag som den kristna kyrkan valt att förlägga just till midsommar och dels uppmärksammar vi att det är årets längsta dag. Midsommarafton är alltid en fredag och den kan infalla mellan 19 juni och 25 juni beroende på vilket datum fredagen har närmast sommarsolståndet medan midsommardagen är lördagen därpå. Det innebär att midsommar och sommarsolstånd oftast inte inträffar samtidigt.

Solen syns mest just i dag på sommarsolståndet

Sommarsolståndet är som tidigare nämnts en exakt tid då solen når sin nordliga position och detinnebär att dagen är som längst och natten som kortast. Det infaller alltid den 21 eller 20 juni beroende var på norra jordklotet man befinner sig. I år inföll den alltså klockan 07.46 söndagen den 21 juni. Men i västra Nordamerika t ex. så är det fortfarande den 20 juni när sommarsolståndet sker.

Om man befinner sig långt ner på södra halvklotet är det omvänt så till vida det är den längsta natten och kortaste dagen.

4 kommentarer:

Tveitt Irgens sa...

Vi hade en vacker natt i natt. Ljuset kom så tidigt. Det känns vemodigt att ljuset nu "redan" har vänt. Men den känslan bottnar i för mycket kunskap. Upplevelsen av det kommer tack och lov att dröja ett tag till. Man får väl leva i själva känslan istället för att låta intellektet styra känslan för mycket.

Björn Nilsson sa...

På den gamla goda tiden när det var lite ordning och reda i det här landet inträffade midsommarafton på midsommarafton och ingen jädrans vilken fredag som helst.

Hur som helst, nu går man mot mörkare tider. Suck. Trevlig fortsättning på sommaren i alla fall!

Nicke Grozdanovski sa...

Fredrik: Du har precis rätt inställning till sommarsolståndet. Man ska fortsätta att njuta av sommaren som just har börjat. :-) Visst blir de mörkare och mörkare nu.. men vi kan fortfarande njuta av de ljusa sommarkvällarna fem sex veckor till.

Nicke Grozdanovski sa...

Jaså, det har varit så en gång i tiden att midsommar föll alltid den 21 Juni? Det var något jag inte visste om :-)

Önskar dig också en trevlig fortsättning på sommaren som just börjat