lördag, juni 20, 2009

Hur tänker Carl Bildt stödja de demokratiska krafterna i Iran?

- Den 12 juni fick världen bevittna ännu ett odemokratiskt presidentval i Iran. Redan själva urvalsprocessen i valet är värd hård kritik, eftersom bara fyra av alla de kandidater som ville ställa upp godkändes av det maktfullkomliga väktarrådet. Samtliga kvinnliga kandidater underkändes, säger Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Nu är telefoner och Internet avstängt och utländska journalister har förbjudits att rapportera om vad som sker. Men trots detta strömmar rapporter in till nyhetsbyråer och till människorättsorganisationerna om massarresteringar, skadade och dödade.

- Vänsterpartiet fördömer morden och våldet. Vad som nu sker i Iran angår i hög grad Europa. Därför vill jag veta vad utrikesminister Carl Bildt tänker göra, för Sveriges del och inom EU, för att stödja de demokratiska krafter i Iran som kämpar för ett politiskt system där alla har rätt att rösta och alla har rätt att ställa upp i val, säger Amineh Kakabaveh (V).

Därför harAmineh Kakabaveh lämnat över en fråga till utrikesminister Carl Bildt om valet i Iran.
Hur tänker regeringen stödja de demokratiska krafter i Iran som kämpar för allas rätt att rösta och rätt att ställa upp i val?

Inga kommentarer: