tisdag, juni 30, 2009

Fördöm militärkuppen i Honduras

- Söndagens militära statskupp i Honduras visar att vi inte kan ta dedemokratiska framstegen i Latinamerika för givna och måste självklartfördömas, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson förVänsterpartiet.

I söndags avsattes den folkvalde presidenten Manuel Zelaya i Honduras.
Det finns utöver det uppgifter om att utrikesministern Patricia Rodas ochambassadörerna från Nicaragua, Kuba och Venezuela kidnappats ochmisshandlats, att fredliga och folkliga demonstrationer mot kuppen mötsmed brutalt våld och att kongressledamoten och vänsterledaren Cesar Hamutsatts för ett allvarligt mordförsök. Amerikanska staternas organisation däralla världsdelen 34 stater ingår, ordföranden i FNs generalförsamling ochgeneralsekreteraren, EU och USAs utrikesminister har fördömt kuppenoch kräver att militären drar sig tillbaka och presidentenåterinstalleras.

Kuppen väcker skräckfyllda minnen från tidigare decenniers brutaladiktaturer i Latinamerika. Men världen är inte desamma. Idag kan ingenregering vare sig i Amerika eller i världen godkänna denna form avövergrepp mot folkets valda företrädare och ett lands grundlag.Hans Linde kräver att också svenska regeringen uttalar sittfördömande och att regeringen tillsammans med EU uppdrar åt sina diplomatiska företrädare i landet att för att president Zelaya återinsätts. Linde kräver också att Sverige nu agerar för att utrikesministern och de kidnappade parlamentarikerna friges och att deras liv och säkerhet garanteras tills lag och ordning återställts och kuppmakarna avväpnats.

Inga kommentarer: