måndag, juni 22, 2009

Bevara vår kulturskatt- Glaset

Den 1 Juni skulle vi ha beslutat om Emmaboda kommun ska köpa Kosta Bodas glasamlingar men som bekant så blev det inte sedan Centerpartiets Christer Jonsson stoppade beslutet genom att hävda att den inte blivit kungjort på rätt sätt enligt kommunalagen. Det hade ändå kunnat gå igenom om samtliga 41 ledamöter hade varit eniga om att fullfölja ärendet men den föll redan på att Christer Jonsson yrkade på uppskjutning av ärendet och så blev det också.

Det blir ett extra kommunfullmäktige och den kommer att genomföras i kväll och då blir glassamlingarna återigen på tapeten. Det kommer säkerligen att bli en het debatt om denna fråga som inte är så enkel faktiskt. Det handlar om att köpa glas och pappersarkiven i Boda, Åfors och Kosta glasbruk i enlighet med en avsiktsförklaring. Det innebär också att vi lämnar inga pengar förrän vi vet att samtliga glaspjäser är intakta och ingår i samlingen och att de är säkrade enligt lösöreköplagen. Det är också väldigt viktigt att påpeka att kommunens ordinarie verksamhet och investeringar inte kommer att påverkas av köpet som uppgår till 10 miljoner kronor, eftersom att dels kommer företaget New wave group att sponsra med 2.5 miljoner på fem år och dels kommer vi att låna till köpet. Tanken är att det ska bli ett glasmuseum i Boda med glasinsamlingarna och att detta kommer i framtiden ge intäkter till kommunen.

Detta är inget lätt beslut, det finns många olika argument både för och emot men frågan är om vi har något val. Det normala vore ju givetvis att de tidiga ägarna och nuvarande på egen hand gjort denna satsning för att bevara denna kulturskatt men det har ännu inte hänt. Vi har ett exempel på sådant när ITT Flygt (Numera heter företaget ITT Water & Wastewater) för några år sedan inrättade sitt eget företagsmuseum i Lindås. Nu har New Wave group ont om pengar i finanskrisen spår och därför säljer man glassamlingarna och erbjudit först Emmaboda, Lessebo och Nybro att köpa respektive kommuns samling. Nybro har redan beslutat om köp, Lessebo har tackat nej, man har redan satsat mycket pengar i Kosta där man har en galleri med massa affärer. Nu byggs det ett fantastiskt glashotell i Kosta som för övrigt invigs nu på lördag. I dag är inte Kosta mest känt för att ha ett av Sveriges äldsta glasbruk (bruket grundades 1742) som fortfarande är i drift utan för sin galleri och nu säkerligen hotell. Glasindustrin kommer lite i skymundan. Men jag är övertygad om att Kosta borna inte är speciellt glada att Emmaboda kommun eventuellt köper Kostas glassamling för att ställa ut de i Boda. Därför tror jag att Lessebo kommer med i detta köp så småningom.

Emmaboda kommuns identitet bygger på fyra saker, Järnvägsknuten, Vilhelm Moberg, ITT Flygt och Glasriket. Vi har inom kommunen tre glasbruk och några företag som har med glas att göra. Vi har studiohyttor och sedan tidigare nedlagda bruk. För några år sedan lades Boda Glasbruk ner och senare höll även Johansfors hytta på att läggas ner, men där är det för närvarande personalstyrt företag. Åfors har man i år bantat sin personalstyrka och där kan vi tacka konstnärerna Ulrika Hydman Vallien och Bertil Vallien att bruket där är kvar. Kan vi som kommun verkligen se på när en av vår identitet blöder och håller på att säljas ut.

För vad har vi för val om vi inte köper? Glassamlingarna är till salu och köper inte kommunen så gör någon rik person det i stället för att ha det i sin privata glassamling antingen någonstans i Sverige eller utomlands utom räckhåll för allmänheten. Är det verkligen så man ska behandla en 150 årig kulturskatt där det inte bara är glaspjäserna ingår utan även de som tillverkat de en gång i tiden, nämligen glasarbetarna. Sker detta så kan man begrava glasriket för framtiden och begreppet är något man kommer att kunna läsa enbart i våra historierböcker. Det är inget jag vill bidra till utan därför kommer jag att rösta Ja i kvällens fullmäktige till att bevara vår kulturskatt.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Stå på er! Det finns figurer i det här landet som gladeligen skulle sälja vårt kulturarv till högstbjudande eller slänga det på soptippen, med de skall hållas kort!

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för stödet Björn. Det är precis som du säger så är allting till salu i dag.