tisdag, juni 23, 2009

Emmaboda kommun köper glassamlingarna

Efter en intensiv och även känslomässig lång debatt så beslutade kommunfullmäktige i Emmaboda att köpa glassamlingarna från Kosta, Boda och Åfors med tillhöriga skisser och arkiv. 10 miljoner kostar paketet och kommunen kommer att låna till den ekonomiska summan. Dessutom får vi bidrag från New wave group med 2,5 miljoner på en fem års period. Det innebär också att vi lämnar inga pengar förrän vi vet att samtliga glaspjäser är intakta och ingår i samlingen och att de är säkrade enligt lösöreköplagen.

Beslutet föregicks av en votering som slutade 23-17 till ett köp. Det gick en skarp linje i voteringen mellan majoriteten bestående av oss vänsterpartister och Socialdemokraterna där även miljöpartiets representant i fullmäktige röstade för och den borgerliga oppositionen som enhälligt röstade nej.

Därmed är vår kulturskatt räddade för eftervärlden och bevarade i kommunen och när inte den den ansvariga privata aktören tar sitt kulturella och historiska ansvar och vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) inte lyft ett finger för att bevara denna kulturarv så måste vi själva göra det.

Jag var uppe i talarstolen och gav mitt stöd till köpet. Mina argument var att detta är vår kulturskatt och en av vår identitet som vi måste bevara inom kommuen . Jag har mött människor som tycker det är självklart att vi ska köpa samlingarna nu när inte företaget tar sitt ansvar. Därför tycker jag det är olyckligt när Berthold Andersson (m) säger att endast en av tio kommuninvånare stöder köpet. Då har han inte varit uppe i norr och hört stämningen. Kanske borde ta med honom på en resa upp till kärnan av glasriket.

Christer Jonsson (c) sa i ett inlägg att detta är företagets historia och att glasriket som begrepp innebär produktion av glas och till viss del har han rätt. Men han glömmer att se mer än vad hans näsa räcker. För detta är ju i allra högsta grad samhällernas Kosta, Åfors, Boda och inte minst Johansfors historia. Vi har alla människor som arbetat i de olika bruken som har gett sitt liv åt att utveckla glasindustrin, vi har alla byggnader som är förknippat med bruksorten med alla kringliggande företag som spirade här. Samtilga orter är ju bruksnamn som lever kvar. Kosta heter detta för att de två grundarna Anders (Ko)skull och Georg Bogislaus (Sta)ël von Holstein tog stavelse efter sina namn , Åfors hette innan bruket Ålgerdehult, Boda Glasbruk hette innan Förlångskvarn. Johansfors har sitt namn efter brukets grundare. Att sen säga att glassamlingarna inte har någon historisk betydelse är inte korrekt.

Turism är en av de näringar som växer snabbast. Glaset är en viktig del till att turister kommer till vår kommun och kan vi upprätta ett museum i Boda med tillliggande turistcentra i Eriksmåla är jag övertygad om att det kommer öka Emmaboda kommuns attraktionskraft. Jag är också övertygad om att vårt lokala näringsliv kommer vara med på tåget och se utvecklingsmöjligheter och på sitt sätt bidra till en attraktiv kommun. En kommun som satsar nu både på kommande skolrenoveringar, nya äldreboende platser, förbättrad kollektivtrafik och nu öka turismnäringen.

Nu har även du som besöker bloggen chans att säga ditt i denna fråga. Rösta i min enkät som du hittar till höger om vad du tycker om detta beslut och självklart behöver du inte bo i kommunen för att delta i omröstningen. Alla är välkomna såväl kommuninvånare som "utomsocknes" att säga sitt. Givetvis kan jag inte se hur den enskilde röstar så anonymiteten är garanterad.

2 kommentarer:

Dixi Stadelmann sa...

Det var en trevlig blogg jag hittade när jag sökte information om Emmaboda kommuns
räddande av vårt gemensamma kulturarv i glasriket. Om jag skall travestera din bloggs rubrik
får jag väl kalla mig Socialist och ÖIS-are. Båda våra lag slåss ju nu i botten av Allsvenskan,
så må bästa lag vinna. Om jag skall vara ärlig har jag väl lite svårt för gnagarna och
kaminerna och måste jag välja ett lag från Stockholm blir det Hammarby, men i år blir det
Örgryte som hänger kvar!

Jag är även hängiven samlare av svenskt konstglas, så jag vill tacka för er insats i denna fråga!

Hälsningar

Dixi Stadelmann (http://www.dixistadelmann.st)

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Dixi- Tack för din kommentar. Ja det är otroligt viktigt att bevara vårt glasskatt som inte bara är viktig för vår kommun utan även för Sverige i övrigt. Nu kommer det att skapas i någon form ett museum i Boda Glasbruk för att sådana som du och jag och våra framtida invånare ska kunna njuta av. Positivt satsning från oss i kommunen.

När det gäller våra lag så är jag orolig för Örgryte. Ni är på G och blir livsfarliga men jag tror självklart att Bajen klarar det.
:-) Men som du säger må bästa lag vinna.

kamratliga hälsningar/