onsdag, juni 20, 2007

Stoppa utförsäljningen

Motståndet mot utförsäljningen av de statliga företagen ökar enligt en SIFO undersökning. 49% av svenska folket är emot denna utförsäljning. Knappt en tredjedel, 28 procent, tycker att utförsäljning är bra, medan 23 procent inte tagit ställning. Detta är en ökning sen mätningen i mars då 44% var emot. Man kan tro att det är bara vänsterväljare som är negativa men motståndet är relativ stort även bland borgerliga väljare. En fjärdedel av de borgerliga väljarna är skeptiskt inställda. Bland alliansen är motståndet störst hos centerväljarna med 46 procent. 1000 personer tillfrågades

Detta visar att regeringen med Mats Odell (kd) i spetsen går i otakt med väljarna och det är en stor skada att sälja ut vinstgivande företag. Vinster som går till staten kommer nu att gå till aktieägare som inte har någon samhällsintresse. Regeringen rear ut de statliga företagen. Det hela går mycket snabbt och de har inte ens tagit sig tid att reda ut vilka konsekvenser utförsäljningarna kan få för statskassan. Kortsiktigt tänkande som kommer att få långsiktiga konsekvenser för framtiden. När företagen säljs ut är det rimligen också slut på utdelningarna till statskassan och en hög kontinuerlig avkastning har bytts mot en engångssumma. Tillsammans delar de sex företagen högst upp på regeringens utförsäljningslista bara i år ut närmare 16 miljarder kronor till statskassan. Det är dubbelt så hög avkastning som om företagen istället sålts för att betala av på statsskulden, vilket regeringen nu vill göra. Företagen är dessutom välskötta och har genom en rejäl värdeutveckling blivit allt större tillgångar för svenska folket. Nej detta blir ännu en sorgens dag i svensk politik sen alliansens valseger 2006.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Olagligt och oekonomisk, ideologiskt motiverade utförsäljningar - inte så konstigt att en stor del av befolkningen är emot eländet! Men, man kan ju inte ens hoppas på att de tar förnuftet till fånga och ändrar sig - de har ju inget ;-) / önskar dig en glad midsommar
P.S. Visst var det skönt att Bajjen vann i går!?

Nicke Grozdanovski sa...

Nej.. precis.. förnuftet har de reat bort sedan länge.:-) Det värsta är att vi kan inte ställa detta till rätta när vi vinner valet 2010.

Härligt med tre poäng :-) det satt gott i våra Bajen hjärta

Önskar dig osså en trevlig midsommar.

Björn Fridén sa...

Det intressanta är ju att se hur de har gått från att lägga fram ekonomiska argument, till att köra med ideologiska argument, till att i slutändan bara klamra sig fast vid "vi har mandat att göra det"

Nicke Grozdanovski sa...

Björn.. Precis som du säger så har de inga argument kvar för utförsäljningen. Jag tror knappast att svenska folket gett de någon som helst mandat till det.