tisdag, juni 05, 2007

Kjell E Johansson

Med sorg i hjärtat och själen läste jag i dagens Östran att min partikamrat och kämpe Kjell E Johansson, Mörbylånga har gått bort. Kjell var en otrolig skicklig politiker och samhällsdebattör. Han var en nykterhetskämpe och hade många järn i elden. Han har bland annat varit socialdirektör och fritidsdirektör i Stockholm, förbundsordförande i IOGT-NTO och ordförande i den analysgrupp som granskade vänsterpartiets syn på kommunismen. Han var ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund, sekreterare i Ökraft, aktiv politiker i kommunfullmäktige i Mörbylånga för vänsterpartiet och som inte detta var nog var han även en bra författare och kolumnist i Östran. Ingen kan ersätta Kjell, det finns ingen möjlighet. Men tillsammans ska vi bära hans minne och namn och fortsätta kampen som han har varit en frontfigur för. Tankarna går till hans familj och nära och kära

Vila i frid kamrat.


Så här står det om Kjell E Johansson i våra medier.:

Så sent som i fredags publicerades den kolumn som skulle komma att bli Kjell E Johansons sista på den här sidan.
Som alltid lågmält, pedagogiskt, men välformulerat drev han sin linje om bokens och litteraturens betydelse för att öppna dörrar till upplevelser, andra människor och andra miljöer. Det var inga pekpinnar om att böckerna skulle främja kritiskt tänkande istället för att bara vara underhållning.
Det viktiga var inte vad barnen började läsa för böcker utan att de faktiskt hittade en väg in i litteraturen.
I sann mening var han en klassisk samhällsdebattör och folkbildare med ett brinnande engagemang på ett brett plan. Det kunde handla om sociala frågor, kvinnovåld, de handikappades situation, men framför allt alkoholen och dess skadeverkningar.
Cancersjukdomen hindrade honom inte från att in i det sista sprida sina tankar och åsikter till dem som ville lyssna eller läsa.

Rolf Asmundsson, Östran


Kjell var oerhört generös och vidsynt

Elsie Cohen började arbeta tillsammans med Kjell E Johanson i början av 1990-talet.
- Vi startade projektet Bättre hälsa på Öland, Ölandsprojektet och Kalmarsundsprojektet, säger Elsie Cohen.
Därefter kopplades projekten bort från landstinget och kommunerna och föreningen Ökraft startades för tio år sedan.
- Vi har jobbat med drogförebyggande arbete och att synliggöra de glömda barnen, säger hon.
De glömda barnen är barn till missbrukare. Ökraft arbetar även mot sexuella övergrepp och våld mot kvinnor.

Diskuterade allt
Elsie Cohen har varit kassör i Ökraft i tio år, men har lämnat uppdraget. Kjell E Johanson var nu kassör.
- Jag pratade med Kjell i torsdags och vi diskuterade om vi skulle låta en slant gå till en drogfri fest för de elever som slutar grundskolan.
Hon kunde diskutera allt med Kjell E Johanson, böcker, politik och samhällsfrågor.
- Han var en oerhört generös och vidsynt person. Rak och ärlig.
Kjell E Johanson var en drivande person i Ökraft.
- Han var fenomenal på att hitta kreativa lösningar för att få in anslag till föreningen. Och han var alltid positiv, säger Elsie Cohen.


Patrice Voksepp, Östran


Tomrum efter Kjell E Johanson

Vänsterpartiets starke man i Mörbylånga Kjell E Johanson avled i helgen efter en tids sjukdom.– Det kommer att bli ett tomrum i kommunfullmäktige, säger Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson (m)

Många blev förvånade när de fick höra om Kjell E Johansons hastiga bortgång. Han var en mycket aktiv politiker och samhällsdebattör och han arbetade in i det sista, både politiskt och socialt. Så sent som i fredags försökte han få till en jurygrupp för en sagotävling.– Jag blev bestört när jag hörde att han dött. Han ringde mig förra fredagen när jag satt på Arlanda, då berättade han att han låg på sjukhuset. Men jag trodde inte att han var så dålig, säger Kent Ingvarsson.Han beskriver Kjell E Johanson som en charmerande person med stor kompetens och dessutom en god talare.– Och han hade mycket humor, som jag uppskattade. Vi hade många intressanta telefonsamtal.– Man fick vara oerhört skärpt för att föra dialog och debatt med Kjell E. Han hade alltid respekt för andra åsikter och han hade alltid fokus på speciella frågor och såg till att vi inte glömde bort dem i fullmäktige. Och han var mycket kunnig inom folkhälsan och brottsförebyggande arbete, säger Kent Ingvarsson.

Det är just inom det sociala arbetet som Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (c) kände Kjell E Johanson. Hon satt kvar som ordförande i Ö-kraft just eftersom Kjell E Johanson var sekreterare och den som drev arbetet inom Ö-kraft.– Det känns tomt och alldeles för hastigt, säger Lisbeth Lennartsson.– Han var en fantastisk opinionsbildare och folkbildare. Den 9 maj var jag med honom när han talade om Ö-kraft för alla länsstyrelser i länet. Och de var så imponerade, säger Lisbeth Lennartsson.Kjell E Johanson var också engagerad inom nykterhetsrörelsen och satt i Kalmar läns Nykterhetsförbunds styrelse. På folknykterhetens dag, den 17 maj deltog han, precis som vanligt i den stora debatten som han kallat till i IOGT:s lokaler i Algutsrum.– Det var en mycket aktiv man, säger Lisbeth Lennartsson som själv aldrig debatterade med honom kring politik.– Jag är glad att jag inte stötte på honom i en politisk debatt. Han var en mycket skicklig debattör. Men i de sociala frågorna spelar det ingen roll vilken ideologi man har.

Sofia Hedman, Barometern

1 kommentar:

Anonym sa...

Delar av Kjells arkiv kommer att överlämnas till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Upplandsgatan 4, Stockholm, där det finns tillgängligt för vänner och forskare.
Mats Myrstener, bibliotekarie på ARAB med bekanta på Öland