torsdag, juni 07, 2007

En glädjens dag

I dag är det en glädjens dag för många gymnasieelever här i Emmaboda när de tar studenten. Solen lyser över en klarblåhimmel på de nybakade studenterna och värmen är skön denna morgon. Tre års gymnasiestudier är över för dessa elever och framtiden ser man på med tillförsikt. De allra flesta väntar på högskolestudier i höst medan andra kanske ska pröva på yrkeslivet. Många är säkert oroliga innerst inne för framtiden, men oftast så ordnar sig framtiden på ett bra sätt bara man visar initiativ och framåtanda.

Men nu gäller det denna dag. Jag hoppas att alla som tar studenten får en ljus minne av sin studentdag men tyvärr vet vi att det inte kommer bli så. De allra flesta kommer att se tillbaka på denna dag med glädje. Men alltför många kommer inte att minnas något alls eller kommer att råka illa ut pga. för mycket intagande av alkohol. Jag säger inte att man inte ska skåla och fira denna högtidsdag men jag förespråkar måttfullhet.

Sen vet vi att skolavslutningarna bland yngre elever också tyvärr innehåller alltför mycket drickande av alkohol och där har vuxna ett stort ansvar att så är fallet. Att inte köpa ut till mindreåriga borde vara en självklarhet men är det tyvärr inte. Det är inte alltid föräldrar som köper ut. Det är äldre ungdomar som har åldern inne att köpa ut på systemet som är den största orsaken till att förse mindreåriga med alkohol. Även smuggelsprit och ännu värre hembränt köps av ungdomar av människor som inte har något skam i kroppen.

Vi vet alla vad alkohol ställer till med. Att peka med pekpinnar hjälper inte. Nej vi måste ändra attityd till alkoholen och dess verkningar. Det ska inte vara tufft att vara full och ligga och må dåligt dagen efter. Man ska visa att man kan ha roligt ändå utan att ha alkohol i kroppen. Man ska visa att risken att bli våldtagen, misshandlad, drogad, rånad och andra otrevliga saker minskar betydligt ju mindre alkohol man har intagit.

Låt denna dag bli en glädjens dag värd att minnas för de nya studenterna som i dag förhoppningsvis går en ljus framtid till mötes.

Inga kommentarer: