söndag, juni 03, 2007

Fotbollsfesten som kom av sig

Matchen mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn kommer att gå till historien. I 90 minuter fick vi uppleva en fotbollsmatch som hade allt. Spänning, dramatik snygga mål hopp och förtvivlan. Sverige inledde mycket bra och gick fram till en 3-0 ledning efter 30 minuters spel. Danskarna kom tillbaka och reducerade innan paus till 1-3. I andra halvlek fortsatte dramatiken och danskarna gjorde ytterligare två mål fram till 3-3 och hade bud på ytterligare mål.

Men så förvandlades festen till en sorgens kväll då en dansk huligan attackerade domaren sedan denne blåst straff för Sverige i den 89 minuten. Straffen orsakades av dansken Christian Paulsen, som slog till Markus Rosenberg i magen. Domaren uppfattade inte vad som hände utan konfererade med sin assisterande kollega. Därefter fick Paulsen ett rött kort och Sverige fick en straff. Detta blev för mycket för den 29 årige danske supporten som hoppar ner från läktaren och springer mot domaren för att motta ett slag. Domaren får en knuff av huliganen och de danska spelarena försöker få bort huliganen. Eftersom ingen kan garantera säkerheten väljer domaren att avbryta matchen och tilldöma Sverige segern med 3-0.

Trots att Sverige vinner matchen så är detta en svartdag i nordisk fotbollshistoria. Att en person kan förstöra så för alla andra. Att en person kan ta död på fotbollen framför alla andra. Att en person utsätter det lag han håller på för så mycket skada. Det är tragiskt och en stor skandal. Alla kan vi känna frustration över att något inte går som det ska i en match. Man kan svära och tycka att livet är allmänt skit. Men därifrån till att attackera motståndare, andra supportrar eller funktionärer är steget långt. Vad är det som får en att tappa omdömet så mycket att han begår dessa handlingar. Vad är det man vill uppnå?

Resultatet av hans handling blev i alla fall inte det han var ute efter. Visst stoppades matchen, men Danmark förlorade. Huliganen har nu en hel fotbollsvärlds och framför allt en hel dansk fotbollsnations vrede på sig. Han har även rättsliga efterverkningar att vänta. Var det verkligen värt detta.

Vi måste stävja så att dessa idioter inte förstör för andra. Men hur det ska gå till? Hur ska man kunna hindra en vettvilling att göra sådana här saker? Livstids avstängningar kanske? Men det är inget man förebygger med utan det är en åtgärd som kan tillämpas efteråt. Den danske huliganen lär inte få sätta sin fot mer på någon dansk arena för en lång lång tid. Jag har ingen vettig lösning på detta problem just nu och jag ber om att få återkomma i detta ämne. Men en sak vet jag, att vi som älskar fotboll måste få bukt med detta annars riskerar detta bli fotbollens död.