tisdag, juni 19, 2007

Hammarby IF- Djurgården IF 2-0

Hammarby vann rättvist kvällens derby mot Djurgården med 2-0 efter 1-0 i paus. Målskytt bägge gångerna var mittfältaren Sebastian Eguren. I en inte alltför välspelad match så var det dock Djurgården som startade bäst. Den energirike anfallaren Jones Kusi-Asare var ständigt på språng i anfallet i början av matchen. Hammarbys försvar hade svårt med sina positioner i början av matchen men det rättade till sig under första halvlek. Sen kunde Bajens farliga crosspassningar på egen planhalva resultera i farliga Djurgårdskontringar, men det var uddlösa framåt. Det farligaste Djurgården skapade i början var hörnor men vilken mod målvakten Richard Kingson visar när han, minst i straffområdet, inte tvekar att ge sig in i duellerna. Med god hjälp av försvaret så plockades eller boxades bollarna bort från straffområdet. Istället tog sig Hammarby sakta med säkert in i matchen. Petter Andersson hade ett jätteläge när han får bollen och driver in mot straffområdet, men varför skjuter inte karln? Han har ju ett bra tillslag som tidigare visat sig framgångsrik. Istället går han in i straffområdet och väl där så snubblar han på sina fötter och chanser rinner ut. Djurgården får också sina chanser där den tidigare nämnda Jones Kusi –Asare får tre lägen ett som går över, en som går mitt på Kingson i 19:e minuten och ett som täcks av en grönvit back och returen går till Enrico Cardoso Nazaré som tar för lång tid på sig och tror att han är ensam i straffområdet. Efter en halvtimmes spel kommer så det viktiga 1-0 målet. Det var Harris Laitinen som med ett perfekt inlägg från högerkanten mot straffområdet hittar en helt omarkerad Sebastian Eguren som med en nicktouch gör mål bakom Djurgårdens målvakt Dembo Touray. Ett jätteskönt mål för Hammarby att få i det läget av matchen. Hammarby tar efter det över matchen och skapar ett par farliga lägen till där bl.a. Petter Andersson hade en ny dribblingsräd in mot Djurgårdens straffområde men faller i straffområdet. Ingen straff tycker domare Peter Fröjdfeldt. Jag hade inte varit ledsen om han blåst straff men kan även köpa att det inte blev straff eftersom det inte var någon klar fällning. Djurgården hade ett farligt kvitteringsläge då Enrico Cardoso Nazaré får till en halvvolleyskott som går tätt över ribban. Mot slutet av första halvlek täpper Hammarby igen bakåt och ett par avblåsningar med uppehåll gör att spelarna kommer ur rytmen och tiden rinner iväg. Första halvlek var jämn där ett oavgjort resultat hade varit rättvist men med ett Hammarby som gör halvleks enda mål. Hammarbys försvar inledde darrigt men spelade upp sig alltefter som halvleken fortlöper. Jag tror att Hammarby kände av pressen av vikten av att vinna denna match och att de skapade en osäkerhet bland de grönvita spelarna. Sen märkes det tydligt att Djurgården hade ett större självförtroende efter tre raka segrar medan Hammarby var tyngda över att inte ha vunnit på ett tag. Därför är det starkt av Bajen att kämpa och slita som de gör. Inställningen till matchen var det absolut inget fel på. Viljan och energin fanns där och det var det som gjorde att Hammarby kunde gå in till en 1-0 ledning i paus.

Andra halvlek började ungefär som den första. Djurgården satte in en offensiv som skulle resultera i ett tidigt kvitteringsmål. Den uteblev. Bortalaget hade mycket boll men det enda de skapade var hörnor som effektiv togs bort av Bajen och en farlig frispark av Andrej Komac. Men återigen äter sig Hammarby in i matchen igen och Paulinho som i kväll gör sin bästa match under säsongen gör en fin dragning in mot straffområdet i den 60 minuten. Han snubblar på bollen och på ett märkligt sätt och med lite hjälp av DIF: s målvakt når bollen en helt ren Sebastian Eguren som sätter bollen i öppet mål. 2-0 till Hammarby är ett faktum. Efter det så är det Hammarbys match. Man spelar med ett större självförtroende och säkerhet. Man ligger rätt i positionerna och kan lätt manövrera bort ett allt tröttare och grinigare Djurgårdslag. Paulinho försöker öka på Bajens ledning i den 70 minuten med ett fint skott som Dembo Touray räddade till hörna. Djurgården hade i den 75 minuten en boll i Hammarbys mål då Lance Davids lobbade in bollen bakom Richard Kingson men helt riktigt så godkändes inte målet pga. offside. Resten av matchen blev det inte mycket till fotboll. Grinigt och alltmer fult spel med efterslängingar och tacklingar bakifrån. Hammarby byter ut en halvskadad Petter Andersson mot en pigg Charlie Davies i en 70 minuten. Minuten senare skapar Davies ett bra läge men tyvärr blir skotten lite tamt. Minuten senare bytts Erkan Zengin ut mot islänningen Heidar Geir Juliusson som senare antecknar sig i protokollet när han åtar sig ett gult kort när han får stopp på en Djurgårdare med otillåtna medel. Men ska man vara ärlig så tacklades två Bajenspelare fult av Djurgårdare momentet innan. Bl.a. fick tvåmålskytten Sebastian Eguren utgå efter en ful stämpling på foten. In kommer istället Gunnar Thor Gunnarsson och efter fem minuters tillägg blåser domare Fröjdfeldt av matchen och sköna tre poäng kunde hämtas hem till Södermalm.

Denna match kommer inte att gå till historien som den mest välspelade derbyfight men det spelar som helst ingen roll. Det var poängen som var det viktiga för Hammarby denna afton. Man vinner tillslut välförtjänt efter 90minuters hårt jobb. Det kanske inte såg så vackert ut men det var effektivt i alla fall. Hela laget gör en bra insats. Kingson gör en stabil insats i målet. Han är som jag skrev innan modig och ha en bra tajmning i utrusningarna och hörnorna där han fick bra hjälp av utespelarna. Försvarspelarna jobbar och sliter med Christian Traoré som den bäste backen. Mittfältet gör som vanligt en jättebra arbetsinsats och även anfallarna får mer än väl godkänd. Minus dock till domaren Peter Fröjdfeldt som jag tycker är Sveriges bästa domare, men i går gjorde han ingen bra insats. Han var ojämn i sin bedömning och jag tycker han tappade matchen i slutet och faktiskt kunde ha gett någon Djurgårdspelare rött kort för någon av deras fula tacklingar bakifrån. Minus också till publiksiffran 23 545 borde ha varit minst 5000 till. Men 2-0 segern satt skönt för Tränare Tony Gustavsson som riktigt strålade i kapp med sina grönvita hjältar. Nu väntar en ny match på Råsunda nu på lördag då färöiska KÍ Klaksvik kommer på besök för den första Intertoto matchen.