tisdag, juni 12, 2007

Halmstad BK- Hammarby IF 2-2

Hammarby lyckades få med sig en poäng hem till Södermalm från gårdagskvällens match mot Halmstad BK. Bajen gör en betydlig bättre match än vad laget presterade i de två senaste matcherna mot Gefle och Elfsborg. Man var aggressivare och hade ett betydligt bättre energirikare spel som gjorde att spelmässigt gjorde en jämn match.

Hammarby skapade redan innan matchens första minut hade gått ett jätteläge att ta ledningen men Erkan Zengins skott nuddade ribban. Men trots det var det hemmalaget som startade bäst och skapade ett par farliga lägen i början av matchen. HBK satte en hård press på det lite darriga Hammarbyförsvaret. Med ett snabbt tempo kom man fram till målchanser. I den 18 minuten skapar Halmstad sina farligaste chanser i första halvlek då man skapar en dubbelchans framför Kingson i målet. Efter en Halmstad frispark som går mot mål får Kingson problem men lyckas få undan bollen med vissa besvär. Men på returen skjuten en Halmstadspelare som jag inte uppfattar vem det är ett skott som räddas av Sebastian Eguren strax innan mållinjen. Richard Kingson får göra ännu en fin räddning i den 25 minuten när Mikael Rosén drar på ett överraskande skott från distans. Men efter ca 30 minuters spel så kommer Bajen in i matchen mer och mer. Man börjar dessutom skapa en del chanser framåt som ett resultat av Bajens uppryckning. Man började vinna närkamperna och började ta för sig mera ute på Örjans Valls gräsmatta. Harris Laitinen hade en räd mot Halmstad målet där han väljer att skjuta själv trots flera valmöjligheter. Skottet räddas dock av HBKs målvakt Magnus Bahne. I slutet av första halvlek så får Hammarbys Sebastian Eguren ett bra läge när han försöker placera bollen lågt vid målvaktens ena stolpe men Bahne i målet räddar bollen nere vid stolpen.
0-0 slutade första halvlek efter ett starkt Halmstad i början men med en Hammarbyuppryckning i slutet av halvleken. Men trots allt ska vi vara nöjda med ett oavgjort resultat efter första 45.

Andra halvlek startar med samma spelare som slutade första halvlek. Halmstad inledde precis som i första halvlek piggast men till skillnad från första så kommer utdelningen tidigt. Efter en hörna når inte Kingson bollen för han blir trängd av en Halmstadspelare samtidigt som Mikael Rosén kan nicka in 1-0 för Hammarby efter 52 minuter. Men Hammarby replikerar omgående. Några minuter senare dömer domare Daniel Stålhammar en tveksam frispark till Hammarby. På den kliver Louay Chanko fram och smeker in bollen upp i krysset från 25 meter bakom en chanslös HBK målvakt. Äntligen får Hammarby tillfälle att målljubla igen. Efter kvitteringen tar Hammarby över matchen och skapar några riktigt heta lägen. Paulinho skjuter ett skott som precis smeker stolpens utsida. Bajens snabba omställningar skapade oro i hemmalagets backlinje och man väntade på att Hammarby skulle göra 1-2. Men istället kom kallduschen för oss Hammarbyare i den 69 minuten då en frispark skapar oro i Bajenförsvaret där återigen Kingson kommer på mellis efter en duell med en Halmstadspelare. Per "Texas" Johansson vräkte sig fram i röran och skickade in bollen i nättaket. Väldigt tungt baklängesmål i detta läge när som sagt var Hammarby jagade ledningsmål. Halmstad kunde nu backa hem för att försvara ledningen och höll länge de grönvita stången. Tränare Tony Gustavsson satte in allt framåt. Bytte ut Harris Laitinen mot amerikanen Charlie Davies i den 77 minuten. Davies hade ett jätteläge att kvittera ett par minuter senare. Han gled igenom i djupled och fick på ett bra skott, men Bahne räddade. Dock inte bättre än att bollen hamnade framför Paulinho som sköt direkt men Bahne lyckades på något sätt rädda igen. Klockan tickade mot 90 minuter. Ännu en anfallare bytts in när Heidar Geir Juliusson bytte med backen Suleyman Sleyman i den 85 minuten. Hammarby försökte lyfta in bollen i straffområdet men Halmstadspelarna slog undan bollarna. På övertid får Hammarby en hörna och målvakten Kingson springer upp. Bollen nickas undan av HBK men Bajen behåller bollen. Sebastian Eguren lyfter ännu en gång bollen i straffområdet och denna gång får Paulinho träff på bollen med sin panna och sätter 2-2 i nät i den tredje övertidsminuten. En väldigt skön kvittering med bara 55 sekunder kvar av övertiden. Alla i Hammarby, både på plan, bland ledarna och på läktaren exploderar i ett glädjerus som om vi hade vunnit SM-guld.

Denna vunna pinne var välförtjänt. Hammarby gjorde precis som jag nämnde i början en bra match i går. Man visade att tempot, passningarna och energin återigen finns i de grönvita spelarna. Denna Pinne som togs i går kan betyda att självförtroendet är på uppgång igen. Att kämpa sig tillbaka i matchen visar på en vilja att vinna och att inte ge kampen förlorad. Viktigt och underbart att Paulinho får göra mål igen. Hans tredje för säsongen och underbart att se Louay Chankos första mål för säsongen. Vilken frispark han levererar. Men framför allt är hans arbetsinsats under hela matchen ljuvlig att se. Alla i Hammarby förtjänar ett gott betyg.

Matchen som helhet var väldigt bra tycker. Man ska komma ihåg att matchen spelades i 30 graders värme och ändå lyckas båda lagen bjuda de 8208 åskådarna på en fin och spännande underhållning. De ska båda lagen ha beröm för. Nu är det inte många dagars återhämtning för Hammarby för närmast väntar IFK Norrköping på söderstadion i svenska cupen. Den matchen spelas på torsdag och sen är det dags för Djurgården på Råsunda nästa tisdag. Vi ser fram emot båda matcherna.