Bilden är från Barometern och där ser man Röda Gapet, kommunisten som spelas av Joel Israelsson boxas med fackbasen och tillika Socialdemokratern Franzen som spelas av Janne Jäghagen. Domare är Prosten som spelas av Anders Andersson. I Bakgrunden ser man supporters till de båda slagkämparna
Smockan hänger inte bara löst i Åfors Folkets Hus när kommunisten Röda gapet och socialdemokraten Franzén gör upp i en boxningsmatch. Vänstersvingarna viner och kombattanterna pucklar på varandra med såväl knytnävar som politisk retorik.
Det är repetition av pjäsen "I skenet från en glasugn", ett teaterprojekt som engagerar nästan hela samhället. - Det känns fantastiskt att vi kommit så här långt. Engagemanget är jättestort. Folk kommer spontant och vill vara med, säger Susanne Gustavsson, glasmålerskan som startade alltihop när hon våren 2005 träffade skådespelaren och författaren Roland Jansson på Industrifackets årsmöte. Då hade luften gått ur Glasriket. Det talades om varsel och nerläggningar av glasbruk. Åfors glasbruk, som ingår i Orrefors Kosta Boda koncernen var till salu. Susanne var arg och kände att ingen ville äga bruket med stolthet, att allt bara handlade om stora vinster, att man inte såg värdet i historien, kulturarvet och de anställdas samlade kunskap. Roland Jansson, som har skrivit ett tjugotal pjäser för fackföreningsrörelsen, såg omedelbart möjligheterna och sa: Detta skulle kunna bli ett teaterprojekt. Så har det också blivit. Hemma i Åfors kontaktade Susanne läraren och teaterentusiasten Jensy Elvung som ville återuppliva samhällets teatergrupp.
Engagemang och framtidstro
En projektgrupp bildades och sedan har det rullat på i hög fart samtidigt som man väl får säga att Åfors glasbruk och hela Orrefors Kosta-gruppen, med nya aktiva ägare, ser ut att gå en ljusare framtid till mötes än vad man kunde ana för ett drygt år sedan. - Projektet handlar ytterst om att skapa ett engagemang i samhället, att värna om kulturarvet och att inge framtidstro, säger Jensy Elvung. Och nog har man fått engagemang och entusiasm. Det riktigt strålar av positiv energi kring de medverkande när Östran/Nyheterna följer en repetition i Folkets Hus.
Gör det på riktigt
Dan Nerenius, professionell skådespelare och regissör från Göteborg, är den som instruerar och driver på ensemblen. Han får teatergruppen, med medlemmar i alla åldrar, att agera så att man faktiskt glömmer att det är amatörteater. - Det är ett imponerande engagemang. För mig är det här en upplevelse som betyder mycket rent personligt. Jag känner inte bara den professionella glädjen. Här finns så mycket mer, säger Dan Nerenius som bor i Åfors under hela repetitionstiden fram till premiären den 11 november. Jensy Elvung menar att det är avgörande att man har professionell manusförfattare och regissör. - Vi gör det på riktigt. I pjäsen berättas Åfors historia från glasbrukets start 1876 fram till idag. I botten finns den "Gräv där du står-bok" som togs fram av en studiecirkel inom projeket "Glasriket - människan - miljön - framtiden" i slutet av 1970-talet. Den skriften har nu en bokgrupp i Åfors kompletterat med uppgifter om de senaste decennierna och alltihop har blivit underlag för Roland Janssons dramatisering av samhällets och brukets historia.
Burlesk proletärteater
Burlesk proletärteater är projektets egen beskrivning av föreställningen där Åfors brukshistoria skildras ur ett arbetarperspektiv. Genom både verkliga och diktade karaktärer berättas om forna tiders omänskliga arbetsförhållanden, fattigdom, barnarbete och fylleri. Här finns också gemenskapen, yrkesstoltheten, den fackliga kampen och visionen om en upplyst arbetarklass. Det hela blir ett collage om arbetarrörelsens framväxt och landets förvandling från fattigt jordbrukssamhälle till folkhem och industrination. Projektet har möjliggjorts genom ekonomiska bidrag från Statens kulturråd, Industrifacket och LO i Kalmar län.
Egen orkester
I föreställningen, som blir cirka 1 timme och 45 minuter lång, medverkar ett trettiotal personer på scenen och nästan lika många är på andra sätt engagerade i teaterprojektet. "I skenet från en glasugn" har bland annat har en egen orkester där Willi Østerberg spelar olika rytm- och blåsinstrument, Peter Hermansson, piano och dragspel, Gitte Lind, blockflöjt och krumhorn, och Olle Brozén, gitarr.
Rolf Ljung, Östra Småland 061024
För dig som vill läsa mer:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar