tisdag, oktober 10, 2006

Svart Hemhjälp

Nu börjar den nya regerings affärer att komma fram. Finansministern Anders Borg har rökt marijuana i unga år medan handelsministern Maria Borelius och kulturministern Cecilia Stegö Chilò, har anlitat svart städhjälp. Maria Borelius har gjort de under en del av sitt yrkesverksamma liv

– Det var i olika omgångar under 90-talet. Det kändes tråkigt att göra det, men jag hade inte råd och det fanns inga i min närhet som kunde ställa upp gratis, säger Maria Borelius till Aftonbladet.

Hon menar att det hade varit näst intill omöjligt för henne att kunna göra karriär utan svart barnflicka. Expressen kan i dag avslöja att Maria Borelius och hennes man tillsammans tjänade över 16 miljoner kronor under 1990-talet. Hennes make heter Greger Larsson och är en veteran inom Kinnevik koncernen. Han lämnade 1997 ett jobb som vice vd inom Kinnevik för en post med samma titel på konkurrenten SBS, som bland annat driver Kanal 5. Redan 1991 tjänade Greger Larsson 908 100 kronor på sitt jobb. Under de kommande åren pendlade hans beskattningsbara inkomst mellan en miljon och som högst 1,8 miljoner kronor per år. Under de år – 1990-talet – som familjen Borelius/Larsson betalade sina barnflickor svarta pengar tjänade Greger Larsson totalt 12,9 miljoner kronor.

Maria Borelius drev egna företag under 1990-talet. Även om hennes lön inte kom upp i makens nivå blev det mellan åren 1990 och 1999 sammanlagt 3,8 miljoner kronor.Tillsammans tjänade paret Borelius/Larsson alltså drygt 16,7 miljoner kronor under 1990-talet. De år då de – enligt handelsministern själv – inte hade råd att betala skatter och sociala avgifter för sina barnflickor. Familjen Borelius/Larsson deklarerade dessutom 1996 för en förmögenhet på 3,2 miljoner kronor. 1999 var familjens beskattningsbara förmögenhet uppe i drygt fyra miljoner kronor.

Inte nog med det. Paret Borelius/Larssons ekonomi verkar dessutom inte ha belastats hårt av bostadsräntor. Maria Borelius fick 1993 i gåva sin pappas villa i Djursholm. Familjen Borelius bodde där till 1996. Då sålde de huset för 4 050 000 kronor. De köpte en ny villa i Djursholm för 3,8 miljoner kronor.Taxeringsvärdet på den villan, där handelsminister Maria Borelius i dag är skriven, var enligt den senaste taxeringen 5 653 000 kronor.

Har man inte råd då att anställa vit arbetskraft då när fasiken ska man kunna det. Det verkar snarare vara en släng bekvämlighet än att pengarna tryter. Man borde ha kunnat ha anställt någon städerska med avtalsenligt lön istället för svart hemhjälp. Men girigheten verkar vara ett hinder för det även i de nya moderaterna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja,nu börjar de att visa sina rätta ansikten...
Det har ju faktiskt gått snart en hel mån sen valet:-)

Jag tycker sånt beteende är himla osmakligt,men inte förvånande..
Typiskt moderat,skulle jag vilja påstå...
Men hur i h-vete kan folk rösta på såna??

Nicke Grozdanovski sa...

de är för att du lurade folket att rösta på de. De hade en fin fasad som snart börjar flagna och de mörkblåa kommer fram,

Tyvärr så lyssnade inte väljarna på oss.