tisdag, oktober 24, 2006

Kampen mot Rasismen

Sverigedemokraterna fick oroväckande stort stöd i kommunalvalen i höstens val. Främlingsfientligheten har fått på sig kostym och slips och ser mer respektabla ut. Med enkla lösningar där de mesta är invandrarnas fel att samhället ser ut som den gör vinner man framgångar. Va kan de bero på?

Svaret är enkelt. Vi människor söker oss till enkla lösningar på svåra problem. I denna tid då man ser bara till sig själv så ser man inte den andra personens behov och därmed lyssnar man på de främlingsfientliga krafterna. Deras retorik är enkel att ta till sig för vissa. Det är de vi måste bryta vi som står på den antirasistiska sidan.

Jag ser detta som en av vår absolut viktigaste uppgift som politiskt aktiva. Vi i vänsterpartiet ska ingå i Emmabodas styre och vi har tillsammans med socialdemokraterna pratat en hel del om detta. Genom att föra en rättvis politik som gynnar våra invånare eliminerar man en del av de främlingsfientligas retorik och argument. Genom att inte ställa grupper mot varandra utan arbeta för att alla ska med är man på absolut rätt väg. Men de räcker inte ända fram. Vi måste ha tydlig och uttalad målsättning om att bekämpa dessa mörka krafter. Jag tror inte på att man ska sopa de under mattan. Den taktiken har man försökt och inte har lyckats som synes. Nej debatten ska föras verbalt med dessa mörka krafter. Den debatten kommer vi att vinna och vi kommer att visa och klä av deras politik in på bara kroppen. Deras kostym och slipsar kommer fara all världens väg. Vi har inget att vara rädda för. Vi står på den rätta sidan och de vet vi om. Vi står för den ljusa och den humanistiska sidan av politiken.

Vi måste möta dessa krafter överallt i samhället där den visar upp sitt fula tryne. I föreningslivet, bland vänner, bland arbetskamrater, i butikskön och på alla andra platser. Vardagsrasismen finns bland oss alla och den kan verka oskyldig men den är minst lika viktig att motverka som den öppna rasismen. Det är oftast så den öppna rasismen börjar med vardagsrasism. Sen måste man kunna seriöst diskutera flyktingpolitik utan att de ska utmynna i rasism anklagelse. Rasism för mig är när man omotiverad anklagar en hel grupp för problem som vissa ställer till med. Eller när man ser ner på andra på grund av etnisk ursprung eller andra ”avvikelser”. Enligt mig är det att under benämningen rasism inte är bara fördomar mot invandrare utan även fördomar mot Homo-bi och transsexuella och andra som kan diskrimineras för vilka de är. Vi måste stå upp för våra medsystrar och bröder som råkar illa ut under rasismens ok.


Tillsammans är vi eniga, tillsammans är vi starka

Inga kommentarer: