måndag, december 12, 2011

Nådastöten för Glasriket?

Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda gav sina anställda i dag en dyster julklapp. Man presenterade ett sparpaket som berör 115 anställda på samtliga driftställen: Orrefors, Kosta och Åfors. I och med dagens dystra varsel så är Glasriket på fallrepet och frågan är om inte detta rent av är nådastöten. Så sent som i somras gick en epok i graven då Orrefors slutade tillverka det slipade glaset som gjort bruket världskänt. Nu håller hela glasriket på att avvecklas. Sedan 2009 har antalet anställda störtdykt från cirka 500 till 195 i och med det nya varslet.

Anledningen till att Orrefors Kosta Boda tvingas varsla 115 personer är enligt dem att det går dåligt inom glasindustrin samtidigt som världen befinner sig i en internationell ekonomisk kris. Men frågan är om det är hela sanningen. Visst säljs det mindre handgjord glasprodukter i dag medans maskintillverkad billigt glas säljs det mer av. Men samtidigt tycker jag att New Wave Group med sin VD och koncernchef Torsten Jansson i spetsen missköt varumärket. Man satser hellre på Klädesbutiker i Kosta och andra saker som kan ge kortsiktiga vinster än att bygga upp Orrefors Kosta Boda.

Boda Glasbruk ja, ett glasbruk som Torsten Jansson lade ner för några år sedan och där vi i kommunen köpte glaset, bruket för att behålla glasskatten i kommunen. Vi kände oss mer eller mindre tvingade att göra något i Boda när inte Torsten Jansson och hans koncern ville längre vara kvar på orten. Men namnet Boda behöll han för det visste han var ett känt varumärke och som han kunde känna pengar på. Det är därför museet i Boda heter The Glass Factory.

Man undrar vilket bruk som inom den närmsta framtiden står på tur för nedläggning, för ser man hur allting sköts från koncernen så finns det all anledning att vara orolig för glasets framtid i Glasriket. Man behöver inte vara någon Einstein för att misstänka att glasbruket i Åfors står i riskzonen. Skulle det ske så innebär det att Emmaboda kommuns sista glasbruk går i graven. Vi får dock inte glömma alla studiohyttor som vi har runt om i kommunen men visst är denna dag en sorgens dag i Glasriket.

Under förmiddagen informeras personalen om de nya förändringarna och nästa vecka kommer de fackliga förhandlingarna att inledas. Vi får se hur denna tragiska historia slutar.

Inga kommentarer: