måndag, december 19, 2011

Matlyft i äldreomsorgen

I 66 av 167 undersökta kommuner får äldre med hemtjänst inte välja när de ska få hjälp med enklare matlagning. Vänsterpartiet föreslår därför ett matlyft i äldreomsorgen.

- I många kommuner har hemtjänsten i praktiken slutat laga mat i hemmen. I stället levereras maten färdiglagad i en låda. Ibland från ett storkök i kommunen, men ofta upphandlat av ett företag och transporterat tvärs över Sverige, säger Eva Olofsson äldrepolitisk talesperson V.

- Vänsterpartiet vill ändra på det här. Vi anser att hemtjänsten ska laga mat i hemmet när det önskas. Våra gamla är värda hemlagat. Det måste bli ett slut på undernäring och lådmat i äldreomsorgen, säger Eva Olofsson.

Vänsterpartiet vill därför genomföra ett matlyft i äldreomsorgen. Vi föreslår att 200 miljoner per år avsätts till att förbättra maten. Målet ska vara att alla äldre med hemtjänst ska få god hemlagad mat, när de så önskar.

Bra mat är en viktig förutsättning för äldres välbefinnande. När maten inte ser god ut och smakar gott är det lätt att äta för lite. En studie på Uppsala universitet visade att nio av tio vid fyra äldreboenden i Uppsala var undernärda eller riskerade att bli det. Av 172 äldre var 30 procent undernärda och 63 procent låg i riskzonen. Endast sju procent var välnärda. Ibland har det att göra med sjukdomar, men det är också en fråga om att de gamla inte får vällagad och näringsrik mat.

Undersökningar visar att äldre med hemtjänst är ganska missnöjda med maten jämfört med resten av hemtjänsten.

Vänsterpartiets undersökning som gjort med hjälp av uppgifter från SKL:s databas Kolada visar att i 43 kommuner erbjuds hemstjänsttagaren enklare matlagning mindre än en gång i veckan eller inte alls. 23 kommuner erbjuder hemstjänsttagaren enklare matlagning 1-3 gånger i veckan. I 101 kommuner erbjuds hemtjänsttagaren enklare matlagning när hon eller han så önskar. Detta innebär alltså att gamla människor i mer än var tredje kommun får hålla tillgodo med lådmaten.

Inga kommentarer: