torsdag, december 08, 2011

Jens Holm (V) från Durban: Stå upp för klimatet, Reinfeldt!

Med snart bara ett dygn kvar till klimattoppmötets avslutande i Durban, Sydafrika, ser läget allt sämre ut. Flera tunga aktörer har deklarerat att de inte vill ha ett bindande avtal om utsläppsminskningar, de rika länderna smiter från sitt ansvar om klimatfinansiering och systemet med billiga och dåliga utsläppskrediter utvidgas.

Behovet av klimatansvar från EU och andra rika ekonomier är större än någonsin. Samtidigt möts EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera ekonomi och fördragsförändringar. Jens Holm (V) har läst de ännu inte officiella förslagen till rådsslutsatser. Klimatförändringarna och klimattoppmötet i Durban finns överhuvudtaget inte med.

– Det är direkt provocerande att Fredrik Reinfeldt och de andra stats- och regeringscheferna nedprioriterar vår tids överlevnadsfråga: klimatförändringarna. Det här sänder tyvärr en signal om att klimatförändringarna nu helt överskuggas av den ekonomiska krisen, säger Jens Holm (V), riksdagsledamot och på plats i Durban.

– Fredrik Reinfeldt skulle kunna hänvisa till det akuta läget i Durbanförhandlingarna och kräva att klimatfrågan kommer högst upp på dagordningen. Skulle han göra det skulle det sända den signal av hopp och progressivt ledarskap som alla väntar på här i Durban, säger Jens Holm.

EU brukar alltid ha ett toppmöte för stats- och regeringschefer i slutet av året. Idag inleds därför ännu ett EU-toppmöte. Alla rådsslutsatserna från toppmötena i december 2008, 2009 och 2010 har tagit upp klimatförändringarna och de förhandlingar som förts inom FN på de s k COP-mötena. Att klimatet denna gång över huvud taget inte nämns är ett tydligt brott gentemot tidigare EU-toppmöten i slutet av året.

I Durban har förhandlarna just kommit överens om att utvidga systemet med billiga och osäkra utsläppskrediter, CDM/JL. Enligt förslaget kommer koldioxidlagring, CCS, att kunna omfattas av CDM-systemet. Det innebär att länder och företag i framtiden kan komma tillgodoräkna sig miljontals med utsläppskrediter om de investerar pengar i denna metod.

– Koldioxidlagring är en extremt dyr och osäker metod, som absolut inte borde vara en del av CDM-systemet. Det här riskerar att tränga undan investeringar i förnybar energi. Vill energibolag syssla med CCS kan de få göra det, men det får de finansiera med egna pengar, säger Jens Holm.

Inga kommentarer: