söndag, december 20, 2009

Tack Bajen Bandy, vilken julklapp vi fick

2009 har varit ett tufft år för oss Hammarbyfans. Fotbollslaget åkte ur allsvenskan, ett faktum som man inte riktigt fattat än, Handbollslaget har också gått knaggligt i år men har ändå kämpat till sig en hyfsad placering i tabellen och även vårt bandylag har haft det lite småtungt i Elitserien. Men nu har Hammarby bandy fått upp ångan rejält och i går kom fjärde raka segern och det var inte vilken seger som helst utan en riktig prestigeseger borta mot serieledarna Sandviken. En riktig julklapp till oss supporters.

Man var i ett segerrus hela dagen i går efter 4-6 borta mot SAIK som innan hade slagit de regerande mästarna Västerås SK klart i två raka matcher. Men Hammarby visade var skåpet skulle stå och vann rättvist gårdagens match. I paus stod det 2-0 till Bajen efter mål av Jesper Eriksson i den 23 minuten och den notoriske målskytten Patrik Nilsson i 37 minuten. Det som imponerade mest under första halvleken var försvarsspelet som klaffade 100%. Sandviken har ju öst in mål under serien men hade stora bekymmer att komma till avslut under första halvlek där Rickard Johansson i målet gjorde blott sin andra elitserie match från start och var strålande matchen igenom.

Andra halvlek inleddes med det så viktiga 0-3 målet i den 54 minuten genom Johan Östblom. Matchen var i praktiken avgjord då. Visserligen reducerade SAIK några minuter senare i den 59 minuten, men deras hopp släcktes snabbt tre minuter senare då Patrik Nilsson gör sitt andra mål och Bajens fjärde. Ny reducering för Sandviken minuten senare genom Magnus Muhrén och nu stod matchen och vägde. Men Hammarby kämpade och hela laget ska ha en stor eloge för att man stod emot SAIK:s anstormning. Matchen avgjordes definitivt i den 75 minuten på en hörna då Stefan Erixon gör 5-2. Christoffer Edlund i Sandviken leder skytteligan med sina imponerande 54 mål innan matchen men mot Bajen var han mållös ända fram till 80 minuten då 3-5 reduceringen kom. Men inte ens det kändes som något hot för Hammarby denna eftermiddag på Göranssons Arena i Sandviken. Istället gör Patrik Nilsson sitt 31 första mål när han utökar Hammarbys ledning till 3-6 i den 85 minuten. Visserligen reducerar Sandviken ytterligare en gång men det var bara av akademisk betydelse.

Jag tackar Hammarby för denna julklapp, känns väldigt bra nu att gå till julvila med en Hammarby i storform och det bådar gott inför 2010. Nu känns det på allvar att Hammarby, som är en av favoriterna att ta hem SM-guldet i mars, håller på att bli stabilare och att man känns starkare och att man har byggt upp en vinnarkultur. Detta bådar gott inför fortsättningen. God Jul önskar jag till alla i Bajen Bandy