torsdag, december 17, 2009

När soppköket åter kom till Åfors















Soppan är redo att serveras av till vänster Eva Kreamer- Karlsson och Gitte Lind


I kristider förr var soppköken en vanlig syn. Man delade ut varma portioner till de nödställda, fattiga och arbetslösa. Dessa soppkök räddade livet på många människor som därmed kunde åtminstone för tillfället stilla sin hunger.





















Jan Karlsson som arbetslös glasarbetare leker med ordet arbetslös för att man beroende på hur man tolkar ordet kan se det både positivt och negativt. Men i slutändan så är det för honom något väldigt negativt.


I går kom soppköket återigen till Åfors, denna gång i Åforsteaterns regi. Man skildrade den vanliga människans tankar och åsikter där vrede över rådande situation blandas med den ungdomliga framtidstron. Allt med bakgrund av den stundande julhögtiden. Många ämnen tas upp mellan sopp portionerna, alltfrån bankkris, svininfluensan, neddragningar på arbetsplatsen, arbetslöshet mm. Framtiden ter sig väldigt mörk och dyster. Detta försöker soppgummorna råda bot på genom att i soppan blanda olika kryddor som t ex. glädje. De lyckas verkligen få den önskade effekten så pass mycket att man börjar se ljuset tona fram i form av ett Lucia tåg av ungdomlig entusiasm.














Luciatågets medverkande: från Vänster Ellen Elvung, Maja Bjuringer, Adrian Gustavsson och Felix Lind


Man kan lita på Åforsteatern att de levererar. Det blev en väldigt lyckad föreställning och de ca 60-talet betalande var nöjda med pjäsen allt av döma av de många applåder som aktörerna fick. Man har lyckats att skapa ett eget färdig hantverk där politik, arbetsmarknad och jul blandas på ett imponerande sätt. Pjäsen har arbetats fram under hösten från en studiecirkel som aktörerna har gått i. Musiken har en central roll i Åforsteaterns verksamhet så även i soppköket där Villi Österberg och Anna-Karin Palm var de förtjänstfulla musikerna. Sen får vi inte glömma de duktiga unga aktörerna i form av Ellen Elvung, Adrian Gustavsson, Maja Bjuringer och Felix Lind.

Sen vill jag också nämna alla de som arbetat bakom kulisserna med scenbyggandet, köket och de som fixade fika och mat till publiken. För det bjöds på god Linssoppa efter pjäsen med kaffe och Wienerbröd.















Alla aktörer samlade för slutscenen. Jag vill tacka alla för en fantastisk föreställning.

Inga kommentarer: