onsdag, december 02, 2009

Domen mot Byggnads och Elektrikerna kräver handling

Arbetsdomstolen dömde idag Byggnads och Elektrikerförbundet att betala sammanlagt 2,5 miljoner kronor i skadestånd till det lettiska företaget Laval.

- Domen innebär ännu ett bakslag för den svenska kollektivavtalsmodellen. Det är anmärkningsvärt att fackförbund som agerat helt i enlighet med gällande svensk lag ska kunna dömas att betala skadestånd, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Risken att godtyckligt dömas för brott mot EG-rätten innebär en inskränkning i fackens möjligheter att förhindra lönedumpning och diskriminering av gästande arbetare.

- Domen bekräftar att det nu krävs politisk handling för att skydda löntagarnas rättigheter gentemot EG-domstolen. Det lagförslag den borgerliga regeringen lagt innebär ingen lösning, tvärtom. Nu krävs handling på EU-nivå för att säkerställa den svenska modellen. Löntagarnas rättigheter måste garanteras i EU:s lagar och fördrag, annars kommer vi tvingas leva med lönedumpning, avslutar Josefin Brink.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag håller med Josefin Brink. Nu krävs det handling.

Det bästa vore att regeringen skrev om sitt förslag till Lavallag.

Vidare måste arbetet med att återställa det som blivit förstört fortsätta inom EU. För det första måste gemensamma krafter driva kravet på ett socialt protokoll i EU som klargör balansen mellan den fria rörligheten och strejkrätten och garanterar likvärdiga villkor för arbetstagare. För det andra måste vi gemensamt arbeta aktivt i EU för att i relevanta direktiv, såsom utstationeringsdirektivet och upphandlingsdirektivet, stärka samhället och fackets möjligheter att skydda arbetstagarnas villkor.

Dan Lundqvist Dahlin
Byggnads