söndag, december 20, 2009

Highland Cattle- Uroxens ättling

Som en påminnelse från istiden står denna Highland Cattle i snön och den bistra men behagliga kylan som i dag var på nio minusgrader under tidiga eftermiddagen. Jag tänker närmast på Uroxen som är dagens nötboskaps anfader. Men tillskillnad mot sin anfader är dessa Highland små. Man vet hur uroxen såg ut genom skelettfynd och stenåldersmålningar. Den ursprungliga uroxen var två meter i mankhöjd, och kunde väga uppemot 1000 kg. Under istiden uppträdde den blott i Europas södra del, och först efter istidens slut utbredde den sig över nordligare trakter, då den nådde även Skandinaviska halvön då även till Sverige. Uroxen dog ut i Sverige på 1000-talet och den sista 1627 i Polen. Under 1900-talet utvecklade bröderna Heinz och Lutz Heck i Münchens djurpark en rekonstruktion av uroxen, däri ett flertal gamla oxraser ingick, bl.a. Skotsk höglandsboskap. dessa kallas idag uroxar, men är framkomna genom ett målinriktat avelsarbete. Fast de påminner om hur uroxen såg ut, är de inte att betrakta som dess ättling mer än andra kor.






Trots sin litenhet med bara lite över en meter hög är det en respektingivande liten oxe. De långa böjda hornen och den rödaktiga ulliga pälsen gör sitt till att skapa den uroxe liknande prägeln som dessa vackra Skottska högländare är kända för. Men de är snälla och har ett bra lynne, och är i sig själva nyfikna men ändå inte närgångna.













Tornado gillar också snön och här gör han skäl för sitt namn då jag inte hinner med med kameran innan det är dags att ge sig i väg till mål.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Dessa skotska högländare jobbar som naturvårdare på många håll, bland annat på Djurgården i Stockholm. Är inte rädda för att plaska ut i iskallt vintervatten för att äta vass, om så krävs. De är inte frusna av sig. Lär vara snälla, det stämmer. Fast man kanske inte skall försöka bära iväg en kalv när mamma ko står bredvid. Kalvarna tycker jag nästan ser ut som lurviga björnar förresten.

Det finns över tretusen år gamla målningar av uroxar på Kreta. Där ser man vilka bjässar de var jämfört med människor som hoppade över dem.

Nicke Grozdanovski sa...

De skotska högländarna som ser så snälla ut trots respektingivande horn är riktiga tuffinga som inte drar sig för varken snö eller kyla, men så har den en tjock och ullig päls som gör de varma :-)