torsdag, december 03, 2009

Föräldrar lånade 100 000 kronor för hjälpmedel

Ett föräldrarpar i Emmaboda kommun har med egna ekonomiska resurser bekostad hjälpmedel så att deras hörselskadade dotter kan få en normal skolgång på högstadiet i Emmaboda. Det föräldrarna ville var att landstinget skulle köpa in ett nytt skolsystem med en lärarmikrofon och åtta elevmikrofoner som fungerar digitalt och utan sladdar. När lärarna eller eleverna pratar i mikrofonerna kan dottern - som också har hörapparat höra vad dom säger och inte bara vara hänvisad till sin assistent som hjälper till att tolka när det behövs.

Men till detta sa landstinget nej till dels pågrund av att de inte hade råd till det och dels att man inte har bestämt sig vilket av de olika systemen de skulle eventuellt köpa in. De uppmanade föräldrarna att ligga lågt men eftersom föräldrarna inte ville att dottern skulle hamna efter redan från början i sjunde klass tog de den sista utvägen som var att belåna över 100 000 kronor så att hjälpmedlet skulle installeras för att deras dotter skulle få en så normal skolgång som möjligt.

Jag sitter med i bildningsnämnden och vi har inte fått någon som helst information om detta. Jag blev informerad i går på vårt gemensamma gruppmöte med socialdemokraterna inför dagens bildningsnämndsammaträde. Ingen av oss andra kände till detta inte ens ordföranden Jan Olof Jäghagen. Även om vi inte beslutar om hjälpmedel kunde vi som nämnd tryckt på landstinget att fatta ett annat beslut. För inte ska föräldrar till funktionshindrade barn behöva betala barnens hjälpmedel för att de ska kunna gå i skolan på så normala villkor som möjligt. Vi i bildningsnämnden kommer att ta tag i detta snarast för att föräldrarna på något sätt får kompenstion för denna utgift.

De allra flesta föräldrar vill sina barns bästa och har man ett barn med funktionshinder så vill man givetvis att barnet ska få en så bra vardag och skola som möjligt. Att stötta på patrull gör inte saken det bättre och detta är typiskt fall när man behöver hjälp av samhället så hamnar man i kläm i stället och i slutändan är det barnet som råkar mest illa ut. Vems fel detta är kan man alltid diskutera men det hjälper inte att anklaga kors och tvärs utan jag hoppas alla berörda på landstinget hjälper föräldrarna så att detta fall får ett lyckligt slut. Det handlar om sunt förnuft, solidaritet och allas lika värde.

För att läsa mer om detta klicka: Östran

Inga kommentarer: