onsdag, december 09, 2009

Emmaboda kommun köper glasbruket i Boda Glasbruk

Efter en tids diskussion både i min partigrupp och bland övriga kommuninvånare så var det i går dags för beslut i Kommunstyrelsen i Emmaboda i frågan om att köpa Glasbruksfastigheterna i Boda Glasbruk. Det blev en ovanlig lång debatt i KS i denna fråga där en motsträvig borgerlig opposition argumenterade för att kommunen inte skulle genomföra denna affär. Kommunstyrelsen beslut är att efter en votering som slutade 7-6 till majoriteten föreslå kommunfullmäktige att ge ägardirektiv till det kommunala fastighetsbolaget Emfab att köpa glasbruksfastigheterna i Boda av Orrefors Kosta Boda för 2 miljoner kronor inklusive inventarier. Kommunfullmäktige sammanträder den 21 december.

Vi vänsterpartister som ingår i majoriteten med Socialdemokraterna ser stora vinster med affären .

1. Bara genom att diskutera denna satsning har inneburit en positiv rörelse i en bygd som är vana vid kriser.

2. I och med att kommunstyrelsen sa ja kan nu Luffarmuseumet som nu finns i Målerås, Nybro kommun flytta till större lokaler som de önskar för sin expansiva verksamhet. De hade 8000 besökare i år och räknar med över 10000 nästa år.

3. Vårt eget glasmuseum kan nu börjar planeras i Bodas Glasbruks fastigheter. Jag är övertygad om att även denna kommer bli en attraktiv turistmål när vi visar upp glas från Boda, Åfors och Kosta.

4. Därutöver finns möjligheter att i glasbruksfastigheten hyra ut till olika designbutiker, till hantverkare och entreprenörer som vill driva gårdsbutiker eller aktörer som vill arrangera större evenemang.

5. Detta skapar arbetstillfällen i olika näringar.

6. Vi har en ytterligare möjlighet genom att det kommer många turister hit marknadsföra resten av kommunens attraktioner. Det har stor betydelse att hela kommunen känner sig delaktiga och vinnare i denna affär.

7. Vi värnar om en av kommunens kulturella historiska identitet. Vi har en historia att visa upp för turister. Vi har ett hantverk och glasindustri som har haft en stor betydelse för kommunen.


Detta är några av mina argument till att jag är positiv till köpet. Jag kan inte riktig förstå de borgerligas hårdnackade motstånd till affären. Att det finns orosmoln det ska man inte sticka under stolen med, men det är ingen nyhet för det finns det i alla affärer. Även vi i vänsterpartiet har haft olika infalls vinklar i denna fråga och stött och blött de olika argumenten för eller emot. Men vi kom tillslut fram till beslutet att säga Ja till köpet. Vänsterpartiets företrädare i KS Mikael Nilsson sa under sammanträdet igår helt riktigt att "I Emmaboda kommun har vi länge provat att säga nej och sedan händer inget."

Vad är det borgerliga alternativet? Är det att låta glasindustrin sakta men säkert tyna bort, att den fantastiska glaskatt som många glasarbetare genom åren format med sina händer och anletes svett ska skuffas undan och glömmas bort, att se på när de övergivna glasbruken sakta förfaller?

Vi i vänstermajoriteten tar ansvar för hela kommunen som även inkluderar Boda, Vi tar ansvar för vår historia, vi tar ansvar för vår turistnäring, vi tar ansvar för kommunens utveckling. Vi tar ansvar inte bara med ord och vackra löften utan även med handling. Jag är stolt över att vi i vänsterpartiet är med i detta ansvar. Vi vill ha ett levande glasrike och en fortsatt levande kommun och det är nu vi har chansen att återigen ge Algutsboda socken ny framtidstro och vision. Det är därför vi är positiva till detta projekt.

För mer information om beslutet klicka på: Östran
För mer information om beslutet klicka på: Barometern
Besök:: Hönsalottas Luffarmuseum

8 kommentarer:

Mats sa...

Att det inte presenterats något underlag för köpet och framtida kostnader vad gäller underhåll, restaurering och eventuella avgifter för sanering är inte speciellt ansvarsfullt.

Om det däremot stämmer som sägs så är det bra för kommunen. Men det gäller att skynda långsamt och ha torrt på fötterna.

Nicke Grozdanovski sa...

Hade vi skyndat långsamt hade vi inte haft ett Luffarmuseum som drar 8000 besökare om året med ambition på över 10000 nästa år.

Jag tycker vi har fått bra information under resans gång. Det gäller att lyssna också på informationen.

Mats sa...

Hoppas det går bra.

Skulle vara spännande att se en kalkyl.

Anonym sa...

varför detta? som vanligt satsar emmaboda kommun pengar på konst och krafs igen, varför alla dessa klagomål att vi motorintresserade är störande och hänger vid järnvägen och dånar, en var sak vi ta vägen? ingenstans, lika så med att vi är ute och härjar?, var ska vi va? med en fritisgård som är öppen en dag¨på helgen och stänger vid 23,00, nere vid ica fanns en hyffsat bra lokal men icke så nicke, där öppnar kommunen en konsthall?, Jag själv har tröttnat på detta och hur har kommunen att vi unga ska vilja stanna kvar på ett sånt här ställe?, finns juh knappt inget för oss att göra, och förstrippen? godkänn det istället för att har snuten där nere, det är juh blivit en riktig folkfest på sistone år som ger många leender på läpparna, mitt tips är skit i boda och satsta på oss unga istället, öppna nått ställe där vi kan vara och ha kul med våra bilar och så

Nicke Grozdanovski sa...

Tack anonym för din kommentar och synpunkter. De är värda att ta på allvar.

Det är ett problem att vi inte har någon ungdomens hus i kommunen som ni ungdomar själva med hjälp av vuxen stöd kan forma utefter olika intressen. Vi har i bildningsnämnden fokus på denna fråga. Både bildningsnämndens ordförande Jan- Olof Jäghagen var ute redan i våras och sa att det behövs ett ungdomens hus. Sen under hösten har även moderaterna skrivit en motion i denna fråga. Problemet är att hitta en lämplig byggnad och det är inte de lättaste men jag lovar att vi arbetar med frågan.

Sen måste även ni ungdomar som är bilintresserade ta hänsyn till att det bor folk runt omkring järnvägsstationen som kan uppfatta det störande att de spelas hög musik från stereon eller att man bränner däck och kör snabbt på järnvägsgatan. Att man hänger där med sina bilar och samtidigt tänker på de som bor där och övriga trafikanter ser jag inte som något problem. Självklart måste ni träffas någonstans.

Däremot ska jag erkänna tycker jag inte om förstrippen nere på stan så som den är nu. Det kunde vara en folkfest om man gav tusan i att burna sönder asfalten, vara måttliga med alkoholen. Man är som det ser ut livrädd att de snart händer en allvarlig olycka. Därför måste självklart polisen vara där och försöka hålla koll på farten och nykterheten.

Du är säkert inte helt nöjd med mitt svar men jag hoppas ändå att du kan ta till dig något i allafall. Annars får du återkomma :-)

Mats sa...

Ingenting utesluter det andra.
Jag skulle gärna se ett allaktivitetshus, inte bara ett ungdomens hus.
Ett ställe där möjlighet till olika aktiviteter ges och det för alla åldrar. Kan rekommendera ett besök på kulturverkstan i Tingsryd.

Emmaboda är en kommun med ett stort motorintresse. Det vore rimligt att ge möjlighet som i det här fallet att ha tillgång till en stripp. Som Nicke säger så är det inte bra att ha den nera på stan utan på ett ställe där det inte stör på samma sätt. Sen bör det ske under någorlunda kontrollerade och organiserade former. Där kommer då en förening in, till exempel ECC som får mandat att tillsammans med kommun och polis organisera upp det hela. Gör det på rätt sätt så är alla glada.

Skulle gärna ta ett snack med anonym och andra om hur ni vill ha det framöver(Nicke vill nog också vara med) och om ni har några förslag på platser och aktiviteter. Det är ni som sitter på kunskapen. Sen gäller det att ha en dialog så att allt sköts efter de mallar som finns i vårt samhälle.

Det finns plats för både luffar och motorintresserade i vår kommun. Det är viktigt i en variation i utbudet och inte haka upp sig på glaset även om det är tradition och historia.

Anonym sa...

du har helt rätt att vi ska visa hänsyn, vilka en del av oss gör, men sen finns det alltid svarta får i en flock, som har låg ansvarskänsla, angående förstrippen med polis så hade du rätt med alcoholen och det, men jag som är stor motorfantast, älskar juh den. Sen är det alltid svårt att något ska vara heligt nuförtiden för vissa ungar, finns alltid någon som förstör och det är skam, men som sagt. Tro eller är säker på att mer än 70% av emmabodas ungdom skulle bli överlyckliga om någon plats öppnades för lite burns och sladdar.

Nicke Grozdanovski sa...

Anonym- Jag vill gärna lyssna på dina och dina vänners synpunkter. Det är bra att vi är överens att vi alla måste visa hänsyn vad vi än har för intressen. Då får man större förståelse för sitt intresse.

Precis som Mats säger så finns det plats för alla typer av intressen så länge man inte skadar andra eller sig själv