söndag, januari 06, 2008

Värna vår politiska demokrati

Under den senaste tiden har vi fått rapporter om oroligheter och dödsfall från minst två länder i världen i samband med valrörelse och efter dyningarna efter dessa. I Pakistan så mördades oppositionsledaren Benazir Bhutto efter ett valmöte och efter det dog många pakistanier i sammandrabbningar. Dödsfall har även skett innan mordet på Bhutto

Liknande har hänt i Kenya där plundringar, nerbrända hus och mord har följt efter presidentvalet där. Den sittande presidenten Mwai Kibaki omvaldes som president men det har förekommit anklagelser om valfusk och oppositionsanhängare har protesterat mot resultatet genom upplopp och upprorsliknande tendenser förekommer där många hundra människor har fått sätta livet till.

Nu kommer rapporter om uppmaning till protester även i Georgien. Där är det också president val och där ser det ut som om den sittande presidenten Micheil Saakasjvili blir omvald när ca 10 procent av rösterna är räknade. Oppositionen menar att siffrorna inte stämmer och har manat till protester i huvudstaden Tbilisi. Ingen vet idag var detta kommer att sluta men vi får hoppas att det blir lugnt och att inga människor ska dödas i oroligheter.

Vi i Sverige har tuffa valrörelser men politiska företrädarna och funktionärerna riskerar som regel inte sina liv även om det förekommer dödshot mot politiska företrädare och även två mord (Olof Palme 1986 och Anna Lindh 2003). Vi ska vara tacksamma och värna om vår demokrati och vår respekt för andra som inte delar ens åsikter. Man ska kunna föra en politisk debatt utan att kränka varandras person. Det tjänar både politiker och medborgare på men det är tyvärr ingen självklarhet uti världen.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Väl valda ord. Det finns viss anledning till bekymmer även här hemma. I samband med överfallet mot ungvänstern i Farsta var det vissa borgerliga lokalpolitiker som uppträdde så klumpigt (jag tror faktiskt att de var dumma, inte taktiskt beräknande)att man kunde få för sig att de i stort sett tyckte att det är OK att använda våld mot politiska motståndare. Vi får hoppas att det är en engångshändelse. Annars bör nog V:s ledning gå direkt på ledningarna för M och FP och kräva att de klargör sin ståndpunkt och tar sina korttänkta lokalpolitiker ordentligt i örat. Annars kan vi få en ohållbar situation om några år, med politiska gatuslagsmål à la Tyskland i början av 30-talet.

Trevlig svit med bilder du har förresten. Är det inte härligt med de möjligheter som datoriserad fotografi ger! Tänk förr, när man stod där i mörkrummet och plaskade med illaluktande kemikalier ...

Nicke Grozdanovski sa...

Ja.. kan inte annat än att hålla med dig. Tendenser av otäcka slag finns även i vår trygga del av världen och det gäller att vara uppmärksam.

Men man glömmer ibland hur skyddade vi egentligen är i vår del av världen och att det är inte helt självklart att det år så världen över. Men man ska ockå komma ihåg att detta har vi inte fått från himlen utan det har vi genom vår demokrati kämpat oss till och därför är det av stor vikt att värna och försvara vår demokratiska rättigheter.

Tack för att du gillar min speciella årskrönika. Kan säga detsamma att det är väldigt smidigt med denna digitala fotografering och att man dirket kan radera bilder som man inte är nöjd med. Förut fick man ju framkalla bilderna först innan man kunde se resultatet.

En annan häftig slag är detta att man kan följa årstidväxlingar som vi har i vår del av världen. I en sån här årskrönika ser man hur vackert naturen är oavsett tidpunkt på året. Hur omväxlande det är med årstidernas skönhet. En fröjd för ögat är det.

Mats sa...

Våld och förstörelse är aldrig ett acceptabelt alternativ.