lördag, januari 26, 2008

Bara rika får råd att laga tänderna

Regeringens tandvårdsreform som lades fram i veckan är ytterligare ett förslag som gynnar dem som redan har det gott ställt. Att gå till tandläkaren kommer även fortsättningsvis att vara en lyx för studenter, sjukskrivna och ensamstående föräldrar.

- Tänderna är en del av kroppen och på sikt borde tandvård inte kosta mer än annan sjukvård. Det är orimligt att människor tvingas betala nästan hela tandvårdskostnaderna ur egen ficka när behandling av andra delar av kroppen är kraftigt subventionerade, säger Elina Linna, riksdagsledamot (v). Regeringen verkar blunda för problemet att allt fler människor säger sig ha behov av tandvård utan att söka vård. Nu lanseras förebyggande tandvård som kupongvara och ersättning ges först över 3 000 kronor.

- Väldigt många människor måste avstå från att gå till tandläkaren även i framtiden eftersom de ekonomiska marginalerna inte tillåter tandvård för 3 000 kronor. Regeringen struntar i att människor med stora behov inte kommer över de trösklar som regeringen sätter upp. Vänsterpartiet accepterar inte att klasstillhörighet syns i munnen, säger Elina Linna. Vänsterpartiets tandvårdsförslag innebär att högkostnadsskyddet inträder vid 900 kronor och att patienten får 50 procent ersättning upp till 2 700 kronor. Vid riktigt höga kostnader (över 15 000 kronor) ersätts upp till 90 procent av kostnaden.

Inga kommentarer: